Damask odbio UN-ove istražitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damask je u ponedjeljak odbio istražiteljsko izaslanstvo UN-a koje je trebalo stići u Siriju kako bi ustanovilo je li u sukobu korišteno kemijsko oružje, u obliku kako ga je predložio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji želi da se istražitelji rasporede na čitavom teritoriju.

"Glavni tajnik (...) je predložio dodatno izaslanstvo koje će omogućiti raspoređivanje na čitavom sirijskom teritoriju, što je u suprotnosti sa zahtjevom koji je Sirija podnijela u UN-u" u vezi s time, rekao je čelnik ministarstva vanjskih poslova u Damasku a prenijela je agencija SANA. Istaknuo je da "Sirija nije mogla prihvatiti takve manevre glavnog tajništva UN-a s obzirom na negativnu ulogu koju je imao u Iraku i koja je utrla put američkoj invaziji" 2003.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je "izrazilo žaljenje" što je Ban Ki-moon "popustio pred pritiskom zemalja koje su poznate po svojoj potpori krvoproliću u Siriji", ne navodeći imena tih zemalja. Dodao je da se sirijski zahtjev u UN-u odnosi na "slanje neutralnog i poštenog stručnog izaslanstva u selo Han Asal u pokrajini Alepu radi istrage o događajima pošto su terorističke bande na selo ispallile raketu s otrovnim kemijskim tvarima". Sirijska vlada i naoružana oporba međusobno se optužuju za korištenje kemijskog oružja u Alepu i u Damasku tijekom sukoba koji pustoši zemljom.

Damask je 20. ožujka podnio službeni zahtjev za istragu UN-a o korištenju kemijskog oružja u Siriji koju je Ban Ki-moon najavio odmah sutradan. Velika Britanija i Francuska su pak zatražile da UN istraži navode po kojima je sirijski režim koristio u sukobu kemijsko oružje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter