Damask: Autobomba ubila 7 osoba, ofenziva ustanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Automobil bomba eksplodirao je u južnoj četvrti Damaska i ubio najmanje sedam civila u utorak, dok pobunjenici ofenzivom na jugozapadno predgrađe nastoje probiti blokadu vojske predsjednika Bašara al-Asada.

Najmanje je sedam civila ubijeno, a 15 ranjeno u eksploziji autobombe u četvrti Tadamon u kojoj se Asadove vojne snage mjesecima bore protiv ustanika, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

O napadu je izvijestila i sirijska državna televizija pripisavši odgovornost za napad "teroristima", što je uobičajen izraz kojim režim naziva pobunjenike, koji već dvije i pol godine nastoje svrgnuti Asada. U predgrađima Damaska pobunjenici su minobacačkom vatrom na vladine snage pokušavali napredovati dok je vladina vojska tukla četvrt Deraju.

Pobunjenici drže niz predgrađa oko prijestolnice oko godinu i pol, no Asadove snage zaustavile su njihovo napredovanje na nekoliko strateški važnih mjesta ili su ih čak potisnule te su pobunjenici zapravo blokirani.

Režimske snage bolje su naoružane i raspolažu zračnim snagama i dosad su uspijevale odolijevati napadima pobunjenika. Borbe u Damasku oslabile su u vrijeme kada su Sjedinjene Države planirale kažnjenički vojni napad na Asada kao odgovor na uporabu kemijskog oružja u kolovozu, ali su opet ojačale otkako je napad otkazan pošto je Sirija pristala kemijsko oružje staviti pod međunarodni nadzor.

Nova pobunjenička ofenziva okupila je nekoliko frakcija koje djeluju u tom području uključujući Front Nusra koji je povezan s međunarodnom terorističkom mrežom Al Kaidom. Sudjeluju i frakcija Ahrar al-Šam, druga velika islamistička frakcija, te Bataljuni Sahaba, snažna pobunjenička formacija kojoj je sjedište u Damasku.

Zapovjednik Sahabe rekao je da je cilj operacije pomoći stanovništvu četvrti Deraja i Muadamija u jugozapadnim predgrađima i "prekinuti blokadu" zbog koje te četvrti nemaju opskrbu hranom, lijekovima ni oružjem. "Stanje je krajnje loše. Nema hrane ni vode. Vojna akcija mora se provesti", rekao je glasnogovornik Abu Moaz.

Aktivist iz Damaska ocijenio je pak da pobunjenici nemaju izgleda te da je ta "ofenziva samo predstava Slobodne sirijske vojske, napose da bi pokazala kako surađuje s islamistima iz Ahrar al-Šama i Nusre". Ustvrdio je da je stanje takvo "da u tom ratu nema ni pobjednika ni pobijeđenog".

Više od 100.000 ljudi poginulo je u sukobu koji je počeo u ožujku 2012. kao mirni prosvjed protiv 40-godišnje vladavine dinastije Asad i prerastao je u građanski rat s milijunima Sirijaca izbjeglih u susjedne i druge zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter