Damask: 55 ubijenih, 372 ranjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U napadima u Damasku ubijeno je 55 ljudi, a 372 je ranjeno, prema najnovijim podacima, a osude su izrekli Kofi Annan, posebni mirovni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, Europska unija i Sjedinjene Države te Francuska koja je oštro ukorila sirijski režim, prenose agencije.

Nakon dvostrukog napada u glavnome gradu Sirije agencije izvještavaju o apokalipticnim slikama na poprištu napada.

Europska unija u izjavi kojom je osudila dvostruki napad u Siriji rekla je da nova eksplozija nasilja "sve više otežava Annanovu misiju "no ona upravo zbog toga postaje sve važnija".

Sirijski režim i oporba medusobno se optužuju za atentate, što uobicajeno cine, a Kofi Annan je porucio da je prioritet zaustaviti ubijanje.

SAD kritizira Asada jer se ne drži plana o prekidu vatre i mirovnog plana Kofija Annana, a medunarodni promatraci tvrde da i oporba i vlada krše odredbe sporazuma o prekidu vatre.

Francuska je u oštroj osudi napada odgovornost za 14-mjesecno nasilje pripisala sirijskom režimu i ustvrdila da se "odabravši slijepu i brutalnu represiju, režim zakopao u bezizlaznu spiralu nasilja".

Voditelj mirovnih promatraca UN-a pozvao je u pomoc kako bi se obustavilo krvoprolice. U Siriji je sada 70 promatraca, za nekoliko dana trebalo bi ih biti 100, odnosno 300 kada se svi rasporede. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter