Dama sa zlatnim naušnicama

Zlatne naušnice sa staklenom jagodom crvene boje
Zlatne naušnice sa staklenom jagodom crvene boje

Noć muzeja u Buzetu proteći će u znaku pogranične suradnje s Pokrajinskim muzejom Koper.

- Obilježavajući Noć muzeja, 29. siječnja, buzetski Zavičajni muzej nudi svojim posjetiteljima vrlo bogat i zanimljiv program okosnicu kojega čini edukativno izložbeni projekt pod nazivom "Dama sa zlatnim naušnicama" Pokrajinskoga muzeja Koper, najavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.

Sedmosatni program

Pod okriljem sove, noćne ptice, zaštitnoga znaka programa Noći muzeja, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" - Zavičajni muzej Buzet peti će se put zaredom priključiti ovoj prestižnoj kulturnoj manifestaciji koja se u Hrvatskoj održava već jedanaestu godinu. Vrata starogradske Palače Bigatto bit će otvorena punih sedam sati pa će se posjetitelj moći upustiti u noćno razgledavanje stalnih muzejskih zbirki te uživati u bogatom programu kojega im je organizator priredio za ovaj mali jubilej.

Projekt "Dama sa zlatnim naušnicama" premijerno se predstavlja u hrvatskom dijelu Istre, a temelji se na artefaktima iz ženskog groba s arheološkog nalazišta Križišče, smještenog nedaleko od mjesta Spodnje Škofije u blizini Kopra. Tako će se 29. siječnja u 18.30 sati u buzetskom Muzeju održati radionica za djecu i odrasle "Panem et Circenses" (Kruha i igara) koju će voditi kustosica i pedagoginja Pokrajinskoga muzeja Koper Brigita Jenko te vanjska suradnica Maruša Bizjak. Polaznici ove obiteljske radionice na kreativan će način učiti o životu u antičkom Rimu, a moći će se okušati i u različitim rimskim igrama.

U 20 sati u Lapidariju će se otvoriti izložba "Dama sa zlatnim naušnicama" čiji će postav predstaviti Maša Sakara Sučević, muzejska savjetnica Pokrajinskog muzeja Kopar. Djelatnici koparskog muzeja Maša Sakara Sučević, Brigita Jenko i Matjaž Novšak, te suradnik Noel Mirković, dizajner iz Pule, probudili su iz 1700-godišnjeg sna "Damu sa zlatnim naušnicama". Došla je umotana u velove tajne koje dijele svijet mrtvih od svijeta živih, prošlost od sadašnjosti, privatno od javnog. Sa sobom je iz rimskog imperija na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće donijela nekoliko iznimnih predmeta, od kojih su najdragocjenije zlatne naušnice izrađene iz zlatne žice i zlatnog lima sa urezanim ornamentom i ugrađenom staklenom jagodom crvene boje.

Izložba, predavanja, koncert

Kustos buzetskog Zavičajnog muzeja Saša Nikolić napominje da će "Dama sa zlatnim naušnicama" povesti posjetitelje u vrijeme kada Zapadno Rimsko Carstvo već propada pod teškim teretom invazije germanskih i drugih naroda i upoznati ih s rimskim pogrebnim običajima. Istra u to vrijeme ne osjeća velike pritiske, tu se život odvijao u donekle normalnim okvirima.

U sklopu projekta, s početkom u 20.30 sati, održat će se istoimeno predavanje na kojem će Maša Sakara Sučević, muzejska savjetnica iz koparskog Pokrajinskog muzeja, posjetiteljima približiti rimsku kulturu i običaje na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće.

U glazbenom dijelu Noći muzeja nastupit će The Shakers, band sastavljen od mladih i iskusnih glazbenika koje predvodi Haris Brković (cajon i bas gitara), a članovi su buzetski glazbenici Jure Černeha (gitara) i Tibor Totman (klavijature). Njihov se repertoar sastoji od znanih rock skladbi iz pjesmarica izvođača koji su obilježili povijest rock glazbe. Program Noći muzeja u Buzetu okončat će glazbenom slušaonicom rock glazbe 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća.

Program Noći muzeja u buzetskom Zavičajnom muzeju

18 sati piće dobrodošlice

18.30 i 19.30 sati radionica "Panem et Circenses"

20 sati otvorenje izložbe "Dama sa zlatnim naušnicama"

20.30 i 21.30 sati predavanje "Dama sa zlatnim naušnicama"

22 sata The Shakers koncert

24 sata  Rock arheologija - glazbena slušaonica (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter