Dama s jednim od najupečatljivih vokala današnjice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo tri mjeseca od izlaska novog albuma američke jazz i pop pjevačice Cassandre Wilson pod nazivom "Coming Forth by Day", na kojoj se nalazi jedanaest pjesama s repertoara veličanstvene Billie Holiday, rovinjska je publika i posjetitelji Rovinj Jazz Festivala, imali su priliku čuti kako zvuči jedan od najupečatljivijih vokala današnjice.

I prilikom samog dolaska na scenu, pedesetdevetogodišnja je diva izrazila zahvalnost svom prijatelju Draženu (jazz promotor Dražen Kokanović), što je dobila priliku da po drugi put nastupa u, kako je to rekla, našoj predivnoj zemlji i ima čast da interpretira pjesme Billie Holiday, žene i pjevačice koja je po njenom mišljenju imala najljepši glas na svijetu.

Naime, album "Coming Forth By Day" u potpunosti je posvećen Lady Day, pa je mnogobrojna publika, pristigla iz svih krajeva Istre i Hrvatske doista uživala u glasu Cassandre Wilson, koja je Billiene standarde otpjevala na svoj, jedinstveni način. Moćan i senzualan glas Cassandre Wilson, doslovce je "začarobirao" publiku koja je pjevačicu ispratila dvama pozivima na bis. A upravo "pjevanjem jedne legende", ova je nova legenda na najljepši način obilježila 100. rođendan Billie, ali i na najiskreniji način prezentirala jazz glazbu kao jednu od najdojmljivijih i najsuptilnijih u svijetu glazbe.

Također, vlastiti je i bogomdani glas predstavila i kao savršeno uštiman, ali emocionalno pun strasti, optočen instrument. Zbog svega toga i ne čudi kako je upravo kombiniranje bluesa, folka, R&B-ja, popa i jazza u unikatni glazbeni stil prozvan od strane kritičara kao "americana" upravo zaslužna Cassandra Wilson, koja ima značajan utjecaj na modernu glazbu, a glas joj  predstavlja jedan od najupečatljivijih vokala današnjice.

Uz "glas", koji svjestan snage i veličine ne treba dominaciju niti potvrdu vrijednosti savršeno se uklopilo i šest vrhunskih jazz glazbenika i u čijoj su izvedbi savršeno zvučale "Strange Fruit", "You Go To My Head", "The Way You Look Tonight"... Hommageom legendarnoj jazz pjevačici Billie Holiday (rođenoj pod imenom Eleanora Fagan 7. travnja 1915) i albumom pod nazivom "Coming Forth by Day" izašlom upravo na 100. obljetnicu rođenja jazz legende, rovinjska je publika i prije samog završetka koncerta zaključila: riječ je o ovosezonskom koncertu godine.

Inače, veliko finale Rovinj Jazz Festivala bit će u znaku najpopularnijeg violončelističkog dvojca današnjice. Dakle, 2Cellos u prostoru Tvornice duhana Rovinj, moći će se čuti 24. srpnja kada će se dogoditi i hrvatsko predstavljanje novog albuma "Celloverse". Riječ je o albumu objavljenom početkom godine, a na kojemu se nalazi trinaest pjesma, među kojima "Thunderstruck", "Wake Me Up" te naslovna "Celloverse". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter