Dalmatinska zagora kao vrelo nadahnuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mate Matišic se tijekom subotnjeg, pretposljednjeg Dorucka s autorom u razgovoru s Vojom Šiljkom osvrnuo na razne aspekte svoga rada i djelovanja. Bilo je tu govora o njegovom odrastanju bez roditelja, o ranom osamostaljivanju, ali i o velikome utjecaju koji je Dalmatinska zagora ostavila na njega, odnosno na njegovo književno stvaralaštvo buduci da upravo otud crpi energiju za stvaralacki rad.

Šiljak ga je definirao "oštrim u pisanju" i velikim zaljubljenikom u glazbu. Matišic je potvrdio da je to velika njegova ljubav, da glazbu voli od mladenackih dana te da je od svog ucitelja gitare naucio i puno o životu. Osvrnuo se i na svoju rodnu Ricicu, mjestašce u Dalmatinskoj zagori, koja se poput lajtmotiva proteže kroz njegovo stvaralaštvo.

Saznali smo i da dnevno promijeni nekoliko identiteta te da ga zanimaju razne stvari, u cemu se upravo ocituje to osebujno i zanimljivo stvaralaštvo. Razgovor, protekao u ležernom tonu, bio je prekidan glazbenim intermecima u izvedbi samoga autora, koji je pokazao koliko je velika njegova ljubav prema glazbi.

Utjecaj na njegovo književno stvaralaštvo imao je i Miroslav Krleža, cija je djela naprosto gutao u mladosti, a Matišic se tijekom razgovora prisjetio i raznih epizoda iz svoga života i stvaralaštva.

Vecer prije predstavljena je i njegova "Posmrtna trilogija". Drame naslovljene "Sinovi umiru prvi", "Žena bez tijeka" i "Niciji sin" završavaju samoubojstvom protagonista.

Knjiga "Krleža: Marginalije" Vlahe Bogišica objavljena je u nakladi beogradskog Službenog glasnika. Predstavili su je Vlaho Bogišic, Milojko Kneževic i Bruno Kragic. Autori su tim djelom željeli odati hommage stogodišnjici Krležinog prvog dolaska u Beograd i 30. godišnjici Krležine smrti.

- Želja je bila da se na skroman nacin doprinese novom razvoju hrvatsko-srpskih i srpsko-hrvatskih kulturnih odnosa i kulturne razmjene, kazao je tom prigodom nakladnik Milojko Kneževic.



No sajam, osim svog ozbiljnog dijela, ima i programe namijenjene najmladima, odnosno Monte Libric. Po rijecima njegove voditeljice Slavice Curkovic, ovogodišnje, cetvrto po redu izdanje je i najuspješnije, i po održanim programima i po dolascima djece - kako onim individualnim tako i skupnim. Piknici s autorom ove godine su multimedijalni i interaktivni, a vode ih na vrlo spretan, zabavan i dinamican nacin Ina Delic i Željka Kondic Dabo.

Uz to se na Monte Libricu svakodnevno održavaju projekcije animiranih filmova te Prica za laku noc. Gordana Trajkovic u ulozi bake Libric na duhovit, zabavan, djeci blizak nacin, uz pomoc gosta autora prica price i ujedno predstavlja nova književna djela.

Svoja su djela proteklih dana, izmedu ostalih, predstavili: Koraljka Milun, Sanja Lovrencic, Bruno Kuman, Željka Horvat Vukelja, Sonja Tomic, Jadranka Cuncic Bandov, Dubravko Jelacic Bužimski te naravno Mladen Kušec, vec gotovo pa zaštitno lice ove manifestacije.

Sajam završava u nedjelju, gost Dorucka s autorom je Predrag Matvejevic, a u podne u crkvi Sv. srdaca bit ce dodijeljene nagrade Kiklop. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter