Dalmacija pobjednik u srpnju, od Istre lošiji Kvarner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Loše vrijeme, ali i činjenica da je Istra u ljetnim mjesecima pretežito kamping destinacija, došle su ovog srpnja na naplatu. Velik broj kišnih dana zaslužan je za velik pad broja gostiju i noćenja u istarskim kampovima od sedam posto u srpnju. Prema službenim podacima Ministarstva turizma koji su jučer objavljeni u Splitu, Istra i Kvarner u srpnju bilježe daleko najgore turističke rezultate u odnosu na sunčaniju Dalmaciju.

Naime, prema službenim podacima za srpanj, na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvarena su 3 milijuna dolazaka (na razini lanjske godine) te 21 milijun noćenja (- dva posto). Veći turistički promet nego lani bilježi Dalmacija, u kojoj je ukupno pet posto više dolazaka i dva posto više noćenja.

Najveći porast pri tome od čak sedam posto u noćenjima imaju Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija. Baš koliko je Istra bila u minusu sa svoje 744 tisuće dolazaka i 5,96 milijuna noćenja. Jedina županija koja je u srpnju lošije stajala od Istre je Kvarner s padom od osam posto u noćenjima i dolascima. U Ličko-senjskoj županiji je pak taj porast dva posto.

- Generalno je Dalmacija pobjednik srpnja, a dalmatinske županije, odnosno pojedini gradovi kao što su Split, Zadar te nezaobilazno Dubrovnik pokazali su kako se gradi turistički proizvod, organiziraju manifestacije te kako kvalitetnim upravljanjem turizmom možemo nadići srpanjsku rupu. Raduje i to da se probudio kontinent, Zagreb bilježi kontinuirano poraste broja turista i to u dvoznamenkastim brojkama. Loše vrijeme odrazilo se na Istru i Kvarner, gdje generalno gledano, kampovi čine trećinu ukupnog turističkog prometa, a koji su u srpnju zabilježili 10 posto, a u sedam mjeseci pet posto manje noćenja nego lani, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin prigodom predstavljanja rezultata za srpanj. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter