Daljinskim očitavanjem vodomjera do uštede vode

Osnovni cilj je smanjivanje gubitaka vode unutar sustava (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Osnovni cilj je smanjivanje gubitaka vode unutar sustava (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Istarski vodovod ima svega 16,72 posto gubitaka vode u mreži po čemu je daleko ispod hrvatskog prosjeka, koji se kreće oko 40 posto, ali i europskog koji iznosi oko 20 posto, no uskoro bi taj postotak mogao biti i manji. Vodoopskrbna firma sa sjedištem u Buzetu, upravo je postavila zonske i kontrolne vodomjere i time doprinosi štednji vode.

U sklopu prve faze projekta daljinskog očitanja zonskih i kontrolnih vodomjera, montirala je 145 zonskih i kontrolnih vodomjera. Investicija vrijedna 1,45 milijuna kuna financirana je vlastitim sredstvima. Do sada, izuzev sustava za daljinsko upravljanje, nije bio postavljen niti jedan vodomjer na daljinsko očitanje.

- Osnovni cilj je smanjivanje gubitaka vode unutar sustava. Čim smanjimo gubitke, znači imamo manje količine zahvaćene vode. Od početka iduće godine, prema novom Zakonu o vodama, koncesija će se plaćati na zahvaćenu vodu, a ne na fakturiranu kao što je to sada i mi ćemo projektom daljinskog očitanja zonskih i kontrolnih vodomjera značajno smanjiti troškove, kaže direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Istarski vodovod je među prvima u Hrvatskoj postavio ultrazvučne vodomjere koji su precizni, bolja je kontrola i lakše se očitavaju. "Do sada smo u 130 zona na području našeg djelovanja imali mehaničke vodomjere, naši djelatnici odlazili su na teren i očitavali ih jednom mjesečno.

Na temelju prodaje vode, preko centra automatske obrade podataka dobivali bismo podatke o zonskim gubicima vode i tražili potencijalni kvar. Najveći problem su bili mali gubici jer ih je teško bilo uočiti i prolazilo bi dugo vremena dok bi se ustanovilo gdje pušta i gubici vode bili su veći nego u velikom kvaru. Novim sustavom daljinskog očitanja imamo stalni nadzor i ne moramo odlaziti na teren kada primijetimo da se nešto događa. Ne moramo otvarati i zatvarati te dionice već svako jutro pregledom stanja utvrditi je li se nešto desilo u sistemu i pravovremeno reagirati", ističe voditelj projekta Vanja Totman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter