DALIBOR PAUS: Konjanici nose Trku i po tome nikad nije bila mlađa

Dalibor Paus (D. ŠTIFANIĆ)
Dalibor Paus (D. ŠTIFANIĆ)

Ni užareni asfalt ovih dana ne ometa Barbance u temeljitim pripremama za organizaciju ovogodišnje 40. Trke na prstenac. Kako i dolikuje velikom jubileju, nema mjesta improvizacijama, jer Trka mora odgovoriti svojoj povijesnoj zadaći i potrebama aktualnog trenutka. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Društva Trka na prstenac Daliborom Pausom kojemu je, u toj funkciji, ovo prva trka.

Prošlo je 40 godina od obnavljanja Trke koja je sad dosegla punu zrelost. Može li se i koliko budućnost Trke osloniti na tu vrstu zrelosti?

- Konjanici nose Trku, a iz tog aspekta Trka nije nikad bila mlađa. Naime, aktualnih 16 konjanika ukupno ima manje godina nego što ih je 1976. godine imalo 10 prijavljenih natjecatelja. U proteklom vremenu Trka se iz godine u godinu izgrađivala, privlačila sve veći broj mladih natjecatelja i to jamči njezinu budućnost. Dakako, ne želim govoriti o savršenstvu, mada istom valja težiti, ali uvjeren sam da će svi koji na dan Trke dođu u Barban sigurno uživati u vrhunskoj izvedbi konjanika i doživjeti nezaboravne trenutke.

Imate čast da kao novi predsjednik Društva organizirate njezino 40. izdanje?

- Tu smo po godinama. Izazov jest, ali u obavljanju te funkcije imam potporu svih članova Društva. Svakako bi mi bilo puno teže da nema velikog angažmana članova Izvršnog odbora, Časnog suda, Nadzornog odbora, Skupštine Društva "Trka na prstenac" te konjanika i kopljanika. Dragocjena je pomoć onih iskusnijih, ali i mlađih kroz njihove originalne ideje. Tu je i Općina Barban i TZ općine koji nas prate i shodno svojim mogućnostima pomažu u svakom obliku. Ovdje bih želio istaknuti da je Društvo, upravo zahvaljujući Općini Barban, poslije 40 godina konačno dobilo svoje prostore, što nam u znatnoj mjeri olakšava rad, a ujedno je to i svojevrstan rođendanski dar. Srećom, kako sam već istaknuo, organizacija Trke je postavljena tako da ne ovisi o pojedincu. Radi se užurbano i spremno idemo k novom izazovu. Posla ima puno, ali kada svatko ima svoja zaduženja lakše se koordiniraju aktivnosti i rješavaju problemi te usklađuje sve što je potrebno.

U Barbanu se u dane Trke programi odvijaju četiri dana.

- Sve počinje u četvrtak, 20. kolovoza, prezentacijom pjenušavog vina simpatičnog naziva Prstenac, zatim u petak, 21. kolovoza, podižemo zastavu Trke na prstenac na Barbanskoj placi i time službeno počinju trodnevna događanja vezana uz Trku. U petak će se održati već tradicionalni turnir u briškuli, s bogatim nagradama, te zabavni program na kojem će, kako se očekuje, nastupati Koktelsi. U subotu, 22. kolovoza, u 17 sati imamo Trku na viticu, a navečer, nešto malo drugačije, koncert The Beat Fleeta koji su upravo izdali novi album. U nedjelju, 23. kolovoza, u 17 sati je Trka na prstenac. Nakon trke je nastup KUD-a Barban i njihovih gostiju iz Metkovića na placi te zabavni program uz Mladena Grdovića do jutarnjih sati. Naravno, točno u ponoć kreće tradicionalni vatromet. Kroz sva tri dana odvija se cijeli niz popratnih manifestacija, od malonogometnog turnira, biciklijade, Robotrke na prstenac do turnira u pljočkanju, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom i dobrom zabavom. (Branko BLAŽINA)

(cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju 28. srpnja)


Podijeli: Facebook Twiter