Dalibor Matanić: Cijelo društvo treba pročišćenje

"Egzorcizam" će se nakon premijere reprizirati svake večeri od 17. do 22. listopada
"Egzorcizam" će se nakon premijere reprizirati svake večeri od 17. do 22. listopada

Dalibor Matanić autor je i redatelj predstave "Egzorcizam" koja će se premijerno odigrati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u subotu 15. listopada, a zatim reprizirati svake večeri od 17. do 22. listopada.

Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost…

Ističući da cijelo društvo treba pročišćenje, Dalibor Matanić navodi u najavi predstave da se moderno društvo svakim danom sve više udaljava od etike i humanih principa. Materijalni svijet se očajnički bori sa svojim krajem te nemilosrdno nasrće na duhovnost. Crkva je izgubila snagu te gubi poklonike. Sve to je plodan teren za sveprisutnost pojma sotone koji nadrasta religiju i uvlači se u sve pore društva. Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, konformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga.

Slučaj djevojke Maše Artuković (glumi je Nika Ivančić), za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom, okuplja Svećenika (Janko Popović Volarić) posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju (Senka Bulić) s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju (Lana Gojak), novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa (Marko Braić) koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru (Helena Minić Matanić), ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti.

Podrum sestara Artuković kao zona obračuna

- Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti. Kako se sotona osnažuje nahranjen njihovom nesrećom i posrnućima, tako će i likovi morati posegnuti duboko u sebe ne bi li se pročišćeni uspjeli uhvatiti u koštac s njim. Samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama, tvrdi Matanić uoči premijere "Egzorcizma". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter