Dalekovodi za Medulin "pregazili" parcele

Na trasi dugoj 6 kilometara postavit će se 21 stup (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Na trasi dugoj 6 kilometara postavit će se 21 stup (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Radovi koji se odvijaju duž Medulinske ceste gdje se postavljaju dalekovodi iz Valdebeka u pravcu Medulina bili su povod za reakciju brojnih vlasnika parcela, ali i službeni odgovor iz ureda Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. (HOPS d.o.o.) pristiglom putem glasnogovornice Nade Kolega.

Naime, kako su nam ispričali vlasnici parcela, ogorčeni su činjenicom što su dalekovodi doslovno pregazili njihove poljoprivredne parcele. Problem je, kažu, što je dijelom riječ o parcelama koje su tik do građevinskog područja Grada Pule te su se nadali jednoj budućoj urbanizaciji, a sada su im, kažu, te parcele bezvrijedne jer su u blizini ili se po njima protežu dalekovodi i nitko ih zbog toga neće htjeti. Drugi problem je, ističu, što su na pojedinim parcelama zasađene kulture, poput vinove loze, kupusa, maslinika i neovisno o tome dalekovodi su postavljen usred nasada.

"Vlasnici na čijim se parcelama nalaze dalekovodi su nešto i dobili novca, iako je to uvijek premalo. Primjerice, jedan čovjek ima u svom vlasništvu 15 tisuća kvadrata, dobio je novac, ali što mu to vrijedi kada mu je parcela sada gotovo bezvrijedna jer su mu dalekovodi prešli posred parcele. Drugi ima pet tisuća kvadrata i također je po sredini postavljen jedan stup. Da stvar bude gora, rade i po kiši, u blatu, tako da su nam razrovali sve bijele ceste i prilazne putove koje smo sami održavali. Sasa pokušavamo uhvatiti poslovođe da ne odu prije nego te putove vrate u prvobitno stanje, jer kada odu, tko će ih više uloviti?!", kaže nam jedan sugovornik.

Vlasnici parcela oko dalekovoda ustrajni su u nastojanju da nađu odgovorne za ovakvo trasiranje, ali ih, kažu prebacuju iz Pule u Opatiju, pa u Zagrebu pa u firmu koja je u Matuljima… "Ovo ionako neće imati previše smisla, ali stvarno su mogli proći i preko obližnjeg kamenjara, gdje nema toliko plodne i obrađene zemlje, iako bi im to bila nešto duža trasa i trebao koji stup više. Ali ne, treba biti za njih što kraće i što jeftinije, a nama su bespotrebno i višestruko umanjili vrijednost zemljišta kojeg tako blizu dalekovoda, više nitko neće htjeti kupiti", ogorčen je naš sugovornik.

Obrazloženje o potrebitosti ove investicije dobili smo iz ureda Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. s potpisom glasnogovornice Nade Kolega. Riječ je, kako kažu, o priključnom 110 kilovoltnom dalekovodu koji ide za trafostanicu 110/20 kV u Medulinu.

"Planovima razvoja elektroenergetske mreže, a vezano uz postojeći i očekivani rast korisnika na širem području općine Medulin, u svrhu osiguranja kvalitetne i dostatne količine električne energije, predviđena je izgradnja nove transformatorske stanice u Medulinu, na lokalitetu između Medulina i Ližnjana, s pripadnim priključnim dvostrukim 110 kV dalekovodom. S obzirom na stanje elektroenergetske mreže na južnom dijelu Istre, nužno je bilo pristupiti izgradnji nove trafostanice u Medulinu, kao i priključnog dalekovoda, koji bi osigurali pouzdano napajanje potrošača, a pogotovo za vrijeme turističke sezone, što danas nije slučaj", ističu u HOPS-u.

Ova izgradnja trafostanice je, kažu nadalje, zajednička investicija HEP ODS-a i HOPS-a. Distributivni dio trafostanice je uglavnom završen, ali bez priključnog 110 kV dalekovoda ne može biti stavljena u pogon.

"Imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima nekretnina na kojima se izvodi građenje u potpunosti su riješeni", tvrde također iz HOPS-a. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter