Dalekovod: Predstečaj ide dalje, Kolakušić bijesan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupci predstečajnih nagodbi za sada su sigurni. Ustavni sud  jučer je jednoglasno donio odluku da se postupak predstečajne nagodbe Dalekovoda može nastaviti. Naime, ustavni suci ukinuli su rješenje o zastajanju u postupku predstečajne nagodbe Dalekovoda što ga je prije mjesec dana donio Trgovački sud u Zagrebu, odnosno sudac Mislav Kolakušić.

Takva odluka donesena je nakon što je Ustavni sud razmotrio podnesak što ga je podnio Dalekovod. U tom poduzeću s veseljem su dočekali odluku i očekuju da će se postupak predstečajne nagodbe što žurnije nastaviti.

Iz rješenja Ustavnog suda može se iščitati da bi bilo dobro da predmet predstečajne nagodbe Dalekovoda preuzme netko drugi. U kompaniji čija sudbina ovisi o postupku predstečajne nagodbe, samo žele da se postupak nastavi što žurnije.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić 22. srpnja donio je rješenje kojim se zastaje u postupku predstečajne nagodbe Dalekovoda, a potom je podnio i Zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju u predstečajnoj nagodbi. Dalekovod u svojoj tužbi smatra da sudac pojedinac nije ovlašten podnijeti zahtjev za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom jer tu ovlast ima samo sud.

Pozivajući se na dosadašnju praksu Ustavnog suda, iako ona nije prevelika, ustavni suci su zaključili kako se podnesak suda Kolakušića ne može smatrati institucionalno podnesenom, odnosno Ustavni sud ne smatra da je riječ o zahtjevu kojeg je podnio sud temeljem članka 37. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Iz tog članka proizlazila bi i odluka o zastoju u konkretnom postupku.

Stoga se podnesak suca trgovačkog suda tretira kao "prijedlog", a to znači da se, u ovom slučaju, postupak predstečajne nagodbe nije smio obustaviti već se voditi unatoč prijedlogu za ocjenom ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi. (Gabrijela GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter