Dalaj-lama želi politicko umirovljenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duhovni voda Tibetanaca Dalaj-lama (75) objavio je u cetvrtak da namjerava i formalno napustiti mjesto politickog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu. Vec duže vrijeme govori za sebe da je "poluumirovljeni" politicki lider, a tome u prilog ide i cinjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali.

"Još od 60-ih godina prošlog stoljeca ponavljam da Tibetanci trebaju imati slobodno izabranog politickog vodu kojem cu predati vlast. Sada smo došli do toga kada je to moguce ostvariti", kazao je Dalaj-lama.

Njegovu namjeru treba odobriti tibetanski parlament u izbjeglištvu koji djeluje u Indiji. Iako više nece imati politicku ulogu, Dalaj-lama ostaje tibetanski duhovni voda.

Dalaj-lama napustio je Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti. Trenutno živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara "funkcionalnu autonomiju" Tibeta unutar kineskih granica.

Najava Dalaj-lame da namjerava formalno napustiti svoju politicku ulogu, obmana je, a svrha joj je dovesti u zabludu medunarodnu zajednicu, izjavila je u cetvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

Dalaj-lama, kojega službeni Peking smatra separatistom, u svojoj je autobiografiji "Sloboda u egzilu" nagovijestio da se njegov nasljednik nece "ponovno roditi" u Kini. Napisao je da ce se, ukoliko Tibet ne bude slobodan, Dalaj-lama reinkarnirati na drugome mjestu.

Guverner Tibeta smatra da Dalaj-lama nema pravo napustiti instituciju reinkarnacije. I službeni Peking smatra kako upravo Kina mora potvrditi sve reinkarnacije živih Buda ili viših vjerskih licnosti tibetanskog budizma te da mora potvrditi i sljedeceg Dalaj-lamu.

Neki budisti strahuju da bi, kad Dalaj lama umre, Kina mogla izabrati njegova nasljednika ili da bi mogla postojati dvojica Dalaj-lama, jedan izabran u egzilu i drugi kojega priznaje Peking.


Podijeli: Facebook Twiter