Dalaj-lama primio i Jakovcica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetnost srece tema je koju je 14. dalaj-lama Tenzin Gyatso odabrao za predavanje u nedjelju, prilikom trodnevnog boravka u Klagenfurtu. Predavanju je prisustvovao i istarski župan Ivan Jakovcic koji je u Klagenfurt stigao zajedno s predsjednikom regije Friuli-Venezia Giulia Renzom Tondom.

Jakovcic i Tondo, inace gosti predsjednika landera Koruške Gerharda Dorflera, nakon predavanja zadržali su se u razgovoru s vrhovnim poglavarom tibetanskog budizma, jednog od najvecih simbola mirotvornih pokreta i medukonfesionalne sloge.

Prenijeli su mu osobna iskustva u promicanju suradnje i dobrosusjedskih odnosa izmedu Italije, Austrije i Hrvatske, ovjekovjecivši potom taj znacajan susret zajednickom snimkom. Na fotografiji s Dalaj-lamom snimljen je veci dio celništva buduce Alpsko-jadranske euroregije na kojoj se radi vec više od deset godina.

Na slici nedostaju tek župan Primorsko-goranske županije, predsjednik talijanske regije Veneto i netko iz slovenskog državnog vrha, iako se Slovenija vec poduže drži rezervirano glede ulaska u tu europsku transgranicnu organizaciju.

Zajednicki snimak predsjednika triju susjednih regija ima svakako pozitivni promidžbeni naboj. Kao što je poznato, Istarska i Primorsko-goranska županija cekaju na ulazak Hrvatske u Europsku uniju da bi pristupile spomenutoj euroregiji.

Tondo i Jakovcic poznaju se vrlo dobro vec nekoliko godina pa su Istarska županija i regija Friuli-Venezia Giulia prošle godine potpisale novi sporazum o suradnji, a susret u Klagenfurtu bio je prilika za bilateralne i trilateralne razgovore.

U nedjelju se, inace, Dalaj-lama u Salzburgu susreo s celnicima katolicke, muslimanske i židovske vjere s kojima je razgovarao o unapredenju suradnje medu religijama.


Podijeli: Facebook Twiter