Dalaj-lama dolazi u Maribor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tibetanski voda Dalaj-lama boravit ce u utorak, srijedu i cetvrtak u Mariboru, gdje ce održati predavanje o duševnom miru i sudjelovati u jednoj panel raspravi.

Grad Maribor u ponedjeljak je u priopcenju za javnost gradane zamolio za razumijevanje zbog posebnog prometnog režima i privremenog zatvaranja nekih ulica u to vrijeme jer Dalaj-lama ima status šticene osobe te ih pozvalo da slijede uputstva policije i redara.

U sklopu boravka u više europskih država Dalaj-lama ce u utorak doputovati u Maribor u kojemu je vec bio 2009. godine. U srijedu ce u športskoj dvorani Tabor imati predavanje o održavanju duhovnog mira. U cetvrtak ce, u dvorani Slovenskog narodnog gledališca (SNG), sudjelovati u panel raspravi o potrebi dijaloga i solidarnosti u razdoblju globalne krize, zajedno s nekoliko drugih istaknutih licnosti.

Uz Dalaj-lamu, u panel raspravi sudjelovat ce medu ostalima dobitnik Nobelove nagrade Muhammad Yunus iz Bangladeša, osnivac Grameen banke i koncepta malih socijalnih "mikrokredita" kojima se pomaže razvoj poduzetništva u nerazvijenim zemljama te takoder Rigoberta Menchu Tum, gvatemalska aktivistica za ljudska prava.

Nisu najavljeni nikakvi susreti Dalaj-lame sa slovenskim politicarima, a njegov posjet odvijat ce se u sklopu predstavljanja tibetanske kulture u okviru projekta Maribor - europska prijestolnica kulture 2012.


Podijeli: Facebook Twiter