Dajla: Tužbe golf tvrtke, banke i M. Vekica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ustavni sud Republike Hrvatske prispjela je treca tužba protiv rješenja ministra pravosuda kojim je poništeno davanje (vracanje) dijela zemljišta bivšeg benediktinskog samostana u Dajli tamošnjoj župi kao njegovom navodnom sljedniku. Upravni spor pokrenula je i tvrtka Golf - Istra Magica d.o.o. iz Buja putem punomocnika Igora Arlovica, odvjetnika u Zagrebu, doznajemo od glasnogovornice suda Lidije Prica.

Podsjecamo, proteklih dana protiv ministrova rješenja tužbu su podnijele Župa Dajla - cijim se zastupnikom legitimiralo samo Državno tajništvo Svete Stolice koje vodi mocni kardinal Tarcisio Bertone - te tvrtka Abbazia d.o.o. iz Pule koju je osnovala Abbazia di Praglia, benediktinska opatija kraj Padove u koju su se dajlski fratri povukli nakon što im je nova jugoslavenska vlast 1947. agrarnom reformom oduzela gotovo 600 hektara zemljišta (i taj "proces" dokrajcila konfiskacijom godinu dana kasnije).

S obzirom na to da je i podnositelj trece tužbe, Golf - Istra Magica d.o.o., odavno eksponiran u slucaju "Dajla" - izmedu ostalog, jedan je od tuženika u sporu koji je još 2006. pokrenula Abbazia di Praglia - o sadržaju smo pitali clana Uprave Zvonka Anderluha, koji je ujedno jedan od direktora i suvlasnika bujske tvrtke Makro 5 u cijem je vlasništvu Golf - Istra Magica.

Kocenje investicije


- Tužili smo za svaki slucaj, jer nismo znali hoce li biti drugih tužbi, a primorani smo štititi svoje interese. O sadržaju tužbe za sada ne bih, jer to je stvar naših odvjetnika, ali meni je nerazumljivo da jedno te isto ministarstvo, koje prije deset i više godina nije imalo nikakvih primjedbi na vracanje zemljišta Župi Dajla sada ta rješenja proglašava ništavim. Posebno mi je neprihvatljivo da Državno odvjetništvo i na naše cestice, koje smo kao vec treci kupac stekli u dobroj vjeri, sada stavlja plombu i privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otudivanja, što nas potpuno koci u ovoj investiciji koja, kao što je javnosti poznato, u prvoj fazi predvida izgradnju golf igrališta, pratecih objekata i vila za smještaj u Fratarskoj šumi kraj Karigadora. Naime, mi s tom plombom na naše nekretnine ne možemo dobiti kredit potreban za nastavak investicije, koja je sada vec u fazi potvrdivanja glavnog projekta, kazao nam je Anderluh.

- Moji partneri i ja smo tim nezadovoljniji ovakvim postupcima jer kad je ministar Dražen Bošnjakovic prije mjesec dana oglasio ništavim spomenuta rješenja o vracanju imovine Župi Dajla, izjavio je da se zabrana raspolaganja nece stavljati na cestice koje su u proteklom razdoblju postale vlasništvo trecih, ogorceno ce Anderluh. Dometnuo je da nece biti iznenaden ako se kao tužitelj umiješa i jedna njemacka banka koja na nekretninama Golf - Istre Magice ima hipoteku od 11,5 milijuna eura.

Ono što je jucer ujutro našem novinaru kao mogucnost najavio Zvonko Anderluh tokom dana se i dogodilo: tužbu Upravnom sudu, kako je potvrdila glasnogovornica suda nekim medijima, jucer je podnijela je i jedna njemacka banka. Iz Anderluhove najave lako je zakljuciti da se radi o LHB Internationale Handelsbank iz Frankfurta na Majni.

Višemilijunske hipoteke


No, ni to nije sve. Jucer je na Upravni sud stigla i peta tužba i to, kako kaže glasnogovornica suda, jedne fizicke osobe iz Italije. Iako nam to nitko nije službeno potvrdio, izvjesno je da je rijec o Mati Vekicu iz Trsta koji je svojevremeno od Župe Dajla kupio dio spornih nekretnina.

Prema jucerašnjem stanju u bujskom tavolaru zemljišne cestice, 24 na broj, ciji je jedini vlasnik Golf - Istra Magica opterecene su višemilijunskim iznosima hipoteka. Osim 11,5 milijuna eura založnog prava LHB Internationale Handelsbank iz Frankfurta na Majni, upisani su hipoteka Adria Bank iz Beca na iznos od tri milijuna eura, prava zaloga na ime tvrtke Makro 5 u iznosima od deset milijuna kuna, 700 tisuca eura i 47.057.993 kune, potom 1,5 milijuna kuna u korist Livija i Vedrana Marcana iz Umaga (znani su kao odvjetnici), te Erste & Steiermärkische banke iz Rijeke u iznosu od tri milijuna eura. (Piše Goran PRODAN)

CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter