Dajla tempirana bomba za Papu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Valja podsjetiti da je slucaj "Dajla" vec niz godina na meti raznih, više politickih nego pravnih spekulacija. Sve je pocelo vec pocetkom devedesetih godina, odnosno pred sam raspad bivše Jugoslavije, kada je samostan u Dajli postao svojevrsni amblem onoga što je Crkva izgubila (materijalno, a ne duhovno) za vrijeme socijalizma i grubih postupaka nacionalizacije.

O Dajli se pricalo uveliko na svim razinama: unutar Crkve od Trsta pa sve do Rima, te u kuloarima talijanskih politickih stranaka.

Dnevni list iz Padove Il Mattino piše kako je samostan u Dajli bio vlasnik oko 600 hektara obradene zemlje te dodaje kako je dio te zemlje naknadno urbaniziran pa je njegova današnja tržišna cijena enormno povecana. List dodaje kako je sukob izmedu pape Benedikta XVI. i porecko-pulskog biskupa sve iznenadio s obzirom na to da je nedavno Papa posjetio Hrvatsku, razgovarao s biskupima i susreo se s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

- Sukob Pape i biskupa kao u srednjem vijeku, papa Benedikt XVI. postaje neprijatelj hrvatske Crkve dva mjeseca nakon što su mu se svi u Hrvatskoj poklonili tijekom posjeta, poceo je pravni rat sa Svetom Stolicom, dio je gromoglasnih napisa u lokalnim listovima u Venetu.

List Il Gazzettino na to dodaje kako je slucaj "Dajla" u Hrvatskoj tumacen kao pocetak napada na hrvatsku zemlju, kao cin otvaranja Pandorine kutije koji bi mogao dovesti do talijanizacije hrvatske obale, ukljucujuci i Dalmaciju.

Talijanski listovi pišu kako je postupkom denacionalizacije imanje u Dajli predano župi, odnosno Poreckoj i pulskoj biskupiji, ali da se s tim cinom benediktinci u Pragli nisu nikad pomirili i ocito posredovanja i pokušaji mirnog rješenja nisu uspjeli.

Poznati i posjeceni internetski blog "Prijatelji pape Benedikta XVI." nudi niz zanimljivih komentara na taj slucaj:

"Pravo je Svetog Oca donijeti konacnu odluku kada za to nisu sposobni biskupi"; "Moto benediktinaca je ora et labora, no ocito su pokazali da je njihov interes drugaciji, tu se ne radi niti o radu, niti o molitvi, vec o necem drugom. Bilo bi poželjno kada bi se ostavili tih poslova, puno je vremena prošlo, pa valjda nece Papa sada tražiti povrat papinskog sjedišta u Avignonu...Radi se o samoubilackoj politici državnog tajništva Svete Stolice, Crkva ima toliko malo prijatelja medu nacijama da je suludo stvoriti slucaj kojim cemo se zaratiti s Hrvatima, s katolickom Hrvatskom. Povijest je vec ispisana: za sve su krivi nacionalizam i fašizam..
Ž
...Ako je vijest tocna, radi se o tempiranoj bombi koja bi mogla naškoditi Benediktu XVI. i zato pokušajmo sve kako bismo smirili situaciju. Benediktinci se moraju odreci njihovih zahtjeva, neka se ogledaju na Jezuite, koji su toliko toga izgubili cinom nacionalizacije talijanske države nakon 1870. godine. Postoji dobro koje je vece od prava, a to je mir unutar Crkve." (Piše Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter