Dajla: Pravno kompliciran slucaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puno je još nepoznanica da bi s pravne strane bilo jasno što se trenutno dogada u slucaju Dajle. Pravni strucnjaci s kojima smo razgovarali kažu da je prijedlog DORH-a za odredivanjem privremene mjere zabranom otudenja i opterecenja nekretnina, koje je država još prije više od deset godina vratila Crkvi, podnesen ne bi li se sprijecila eventualna daljnja prodaja ili otudenje zemljišta. Po njima je tek sada slucaj postao pravno izuzetno kompliciran.

Upozoravaju, naime, da odluka ministra Bošnjakovica o poništenju rješenja kojima je vracena imovina župi Dajla ne znaci i da se zemljišnoknjižno stanje vraca na ono prije no što su donesena rješenja. Drugim rijecima, država se ne može odmah knjižiti kao vlasnik, vec mora cekati pravomocnost odluke. No, do pravomocnosti može proci i nekoliko godina. Kao što je i sam Bošnjakovic izjavio, oni koji nisu zadovoljni takvim rješenjem ne mogu se žaliti, ali mogu pokrenuti upravni spor, što ce opatija Praglia vjerojatno i uciniti. Dakle, sve dok bude trajao upravni spor, država se nece moci knjižiti na zemljište. Ako se uopce ikada i bude mogla, dodaju pravnici.

Kažu i da treba vidjeti je li se u ovom slucaju radilo o politickoj odluci Ministarstva pravosuda. Naime, ako je odluka kojom se poništavaju rješenja o vracanju imovine Crkvi donesena po pravu nadzora, isticu da se u tom slucaju s 90-postotnom sigurnošcu može reci da je ona politicka. Smatraju da je motiv za njeno donošenje mogao biti pritisak javnosti, medijska eksponiranost slucaja, ali i moguci dogovor da se sve vrati na pocetak. Ukoliko je, pak, Ministarstvo odluku donijelo po necijoj žalbi kao drugostupanjsko tijelo, onda je rijec o redovnom postupku. Kako bilo, odluka o vracanju zemljišta državi još uvijek je daleko od provedbe. Zasad se u zemljišnim knjigama i dalje u vecini slucajeva navodi da su cestice u vlasništvu župe Dajla, s predbilježbom vlasništva na tvrtku Abbazia, koja je, pak, u vlasništvu opatije Praglia.

Provedba na cekanju

Zemljišnoknjižni odjel Opcinskoga suda u Bujama zaprimio je u srijedu prijedlog DORH-a za osiguranje nenovcane tražbine Republike Hrvatske odredivanjem privremene mjere zabranom otudenja i opterecenja nekretnina koje su bile vracene župi Dajli.

To je u cetvrtak potvrdila glasnogovornica Opcinskoga suda u Bujama Slavica Tomac-Ciric. Po njezinim rijecima, zbog godišnjih odmora, ne zna se kada ce prijedlog o povratu zemljišta i nekretnina u Dajli biti i proveden, posebno zato što se na temelju sporazuma izmedu benediktinaca iz Praglie i porecko-pulske biskupije o vracanju samostana u Dajli i svih drugih nekretnina talijanskim benediktincima sve rješava po redu dobivenih zahtjeva.

"Prijedlog DORH-a zasad je u mirovanju, a što ce se i kako dalje dogadati, ovisi o svim zainteresiranim strankama u tom sporu i njihovim stajalištima kad se spis DORH-a uzme u rad", objasnila je.

Ustvrdila je i da prijedlog DORH-a i odluka Ministarstva pravosuda o vracanju nekretnina župe Dajle hrvatskoj državi sudski nikako ne mogu biti odmah provedeni. "Zemljišnoknjižni upis temeljit ce se dijelom na odluci ministarstva, ali treba uzeti u obzir i mnogo drugih cinjenica. To znaci da ce se trebati brisati svi sadašnji vlasnici i tražiti poništenje svih dosadašnjih upisa na vlasništvo pojedinih nekretnina i zemljišta.

Prijedlogom DORH-a strankama je dana mogucnost da se o tome ocituju pa ce tako sud morati ispitati sve sadašnje vlasnike, župu Dajlu, benediktince, Matu Vekica, tvrtku Golf Istra i još neke manje, rekla je glasnogovornica i dodala da je, isto tako, prijedlogom predvideno da se u roku od 30 dana može pronaci mirno rješenje spora, a ako se to ne dogodi u tri mjeseca, država ima rok od 30 dana na podnošenje tužbe.

Kako je rekla, taj najnoviji prijedlog DORH-a za odredivanje privremene mjere zabranom otudenja i opterecenja nekretina koje su bile vracene župi Dajli ne znaci i da se 19. rujna nece održati rocište na osnovi tužbe Abbazije, hrvatske tvrtke benediktinaca iz Praglie za povrat nekretnina župe Dajle.

"Hoce li se rocište održati, teško je u ovom trenutku reci. Možda se tužba s obzirom na nove okolnosti i povuce, ali o ovom kompleksnom pitanju zaista je teško bilo što spekulirati", zakljucila je Tomac-Ciric. (B. ŽIŽOVIC, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter