Dajla otvorila vrata golfu u Fratarskoj šumi

Projekcija izgleda resorta Biska Golf Istra u Fratarskoj šumi (arhiva)
Projekcija izgleda resorta Biska Golf Istra u Fratarskoj šumi (arhiva)

- Još nisam došao k sebi od sreće. Pravda je spora, ali dostižna. Bio sam uvjeren da će se spor razriješiti u našu korist, jer kakva je to država u kojoj kupiš "čisto" zemljište u dobroj vjeri, a onda se nakon nekoliko godina na njega upisuje zabilježba, država ti ga oduzme bez naknade i više njime ne možeš raspolagati? Kakva bi to bila slika Hrvatske u svijetu?

Toplo se nadam da se tako nešto više nikome neće desiti. Ovo je sada poruka i drugim investitorima da se usude ulagati u Hrvatsku, koja je ipak zemlja pravne sigurnosti, komentirao je Zvonko Anderluh, suvlasnik bujskog Makroa 5, tvrtke investitora u luksuzni golf resort Biska Golf Istra koji bi trebao niknuti u Fratarskoj šumi u Karigadoru, točno preko puta Istraturistovog kampa Park Umag.

Njihova je nesreća da su se sa 76 hektara, koje su kupili 2006., našli usred afere "Dajla" i spora s povratom imovine talijanskim benediktincima, koji su tražili natrag sve nekretnine, među kojima i Fratarsku šumu. Zemljište koje su kupili bez ikakvih teretnih zabilježbi postalo je u kolovozu 2011. preko noći problematično i vraćeno je odlukom ondašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Republici Hrvatskoj, a što je sada poništeno pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH.

To je otvorilo vrata ulaganju "teškom" 115 milijuna eura koje će trajati nekoliko godina i otvoriti u konačnici oko 200 novih radnih mjesta.

- S pripremnim radovima u prvoj fazi izgradnje planiramo početi u rujnu, jer ćemo poštivati odluku Općine Brtonigla o zabrani građevinskih radova u turističkoj sezoni, veli Anderluh. (piše T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter