Dajla: Ministarstvo pravosuđa potvrdilo pogrešku!

Investitori su projekt golf igrališta predstavili još 2010. - Fratarska šuma (M. MIJOŠEK)
Investitori su projekt golf igrališta predstavili još 2010. - Fratarska šuma (M. MIJOŠEK)

Samo nekoliko dana prije posjeta premijera Zorana Milanovića Vatikanu, predstavnici poduzeća Golf - Istra Magica, u vlasništvu tvrtke Makro 5 iz Buja, sastali su se s pomoćnikom ministra pravosuđa Vanjom Bilićem. Po riječima direktora i jednog od suvlasnika Makra 5 Zvonka Anderluha, na sastanku je "konačno izneseno stajalište Ministarstva pravosuđa da se spornim rješenjem bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića nije smjelo zadirati u prava trećih osoba, uključivo i prava društva Golf - Istra Magica, koje je valjanim pravnim poslovima, u dobroj vjeri i s povjerenjem u zemljišne knjige kupilo nekretnine koje su bile predmetom povrata Župi Dajla, a koje su od 2006. stavljene u funkciju razvoja projekta 'Biska Golf Istra' u Fratarskoj šumi u Karigadoru, na području Brtonigle".

- Na taj su način stvorene pretpostavke da se mirnim i izvansudskim putem obustave postupci koje je nadležno državno odvjetništvo pokrenulo protiv investitora u projekt "Biska Golf Istra", s ciljem provedbe spornog rješenja bivšeg ministra. Tim je rješenjem investitoru de facto bez naknade oduzeto vlasništvo nad njegovim nekretninama. Odmah po potpisivanju sporazuma s RH bez odgađanja ćemo nastaviti s našom investicijom, vrijednom ukupno 15 milijuna eura, rekao je Anderluh. Kazao je i da se nadaju da će taj sporazum biti vrlo skoro potpisan te da ne vide zapreke da se to dogodi u sljedećih mjesec dana.

Za izgradnju luksuznog golf resorta u Fratarskoj šumi ta je tvrtka 2006. kupila 76 hektara zemljišta bez ikakvih teretnih zabilježbi, koje su se kasnije pojavile zbog afere "Dajla", odnosno spora s povratom imovine talijanskim benediktincima. Zemljište koje je postalo problematično vraćeno je odlukom Ministarstva pravosuđa Republici Hrvatskoj, a tvrtka, koja već odavno ima spremne pravomoćne lokacijske dozvole i kompletnu projektu dokumentaciju, našla se u apsurdnoj situaciji. Investitori su projekt golf igrališta s 18 rupa te pratećim smještajnim i drugim sadržajima, poput golf kuće, 80 vila i hotela, koji bi trebao biti dovršen u drugoj fazi, predstavili već krajem 2010. Tada su najavili, ne sluteći probleme koji su ih zakočili, da bi golferi mogli početi igrati na novim terenima do kraja studenog ove godine. (piše K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter