Dajla: Državi ništa, benediktincima 4 mil. eura?

Samostan Dajla (D. M.)
Samostan Dajla (D. M.)

Ipak je 9. kolovoza 2011. ondašnji hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković bio u krivu kad je svojim dekretom faktički ponovo nacionalizirao veći dio zemljišta nekadašnjeg Benediktinskog samostana i hospicija u Dajli, koje je hrvatska država desetak godina ranije vratila Katoličkoj crkvi. A 21. ožujka ove godine Visoki upravni sud je presudom poništio rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je oglašeno ništavim sedam rješenja bujske ispostave županijskog Ureda za imovinsko-pravne poslove kojima je u razdoblju od 1997. do 2002. godine Župi Dajla vraćeno oko 400 hektara uglavnom poljoprivrednog zemljišta na području Grada Novigrada i Općine Brtonigla.

Doduše, moguće je da su spomenuta rješenja državne službe u Bujama bila nezakonita, ali vijeće Visokog upravnog suda, u sastavu Senka Orlić-Zaninović, Evelina Čolović Tomić i Ivica Kujundžić, zaključilo je da ni navedeni razlozi niti nezakonitost sama po sebi nisu dostatni za njihovo oglašavanje ništavim.

Ovom presudom sud je dao za pravo oštećenim stranama - Župi sv. Ivana Krstitelja iz Dajle, tvrtkama Abbazia iz Pule i Golf - Istra Magica iz Buja te poduzetniku Mati Vekiću iz Trsta (danas pokojnom), koje su na Bošnjakovićevo rješenje promptno reagirale tužbom. Već je tada bilo jasno da Golf - Istra Magica i Vekić ne bi trebali ništa izgubiti jer su bili kupci "u dobroj vjeri": oni u kupovali od Župe, svi su zemljišnoknjižni papiri bili čisti, pa čak da su izgubili nekretnine, morali bi biti obeštećeni. To je i sama hrvatska država "priznala" sudski zatraživši početkom 2012. za ta zemljišta od Crkve 513 milijuna kuna naknade štete.

Dakle, bilo je što je bilo, vrag odnio i 400 hektara zemljišta, koji će, ionako, ostati u Hrvatskoj. Za utjehu državi moglo bi biti da ipak Crkvi nije dano (vraćeno) svih 580 hektara na koje je nekoć bio uknjižen samostan s hospicijem kasinskih benediktinaca u Dajli.

A što će Božji službenici učiniti s preostalim danim (vraćenim) im zemljištem, onim koje nisu već prodali, njihova je vlasnička stvar. Naravno, za očekivati je da su njegovi vlasnici i Župa Dajla i benediktinska tvrtka Abbazia, a temeljem sporazuma iz ljeta 2011. koji je potpisan kako je potpisan. Jedino ako novi papa ne odredi drugačije, u što valja sumnjati. Zato neće biti druge Porečkoj i pulskoj biskupiji nego naći četiri milijuna i 50 tisuća eura za "naknadu štete" vjerskoj braći iz Praglije, plus možda za kamate. Ili u toj vrijednosti ustupiti im dio nekretnina, kako piše u sporazumu. (Goran PRODAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter