Daje se na korištenje 20 napuštenih grobnih mjesta


Jučer je objavljen oglas o davanju na korištenje napuštenih grobnih mjesta na Gradskom groblju. Radi se zapravo o 20 zemljanih grobnih mjesta, uglavnom s dva mjesta za ukop, iako ih ima i za šest pokojnika, kao i zemljanih grobova za urne. Početna cijena im se kreće od 12.300 kuna, koliko košta primjerice zemljani grob za urne, do gotovo 58 tisuća kuna koliko je najskuplji zemljani grob sa šest ukopnih mjesta.

Neodređeno vrijeme korištenja

Kako nam je pojasnio direktor Monte Gira Darko Buršić, to su mjesta koja su napuštena, odnosno koja nisu, prema Zakonu o grobljima, plaćana posljednjih deset godina.

- Sukladno tom zakonu te gradskim odlukama i odlukama uprave društva, oglasili smo davanje na korištenje 20 napuštenih grobnih mjesta na neodređeno vrijeme uz naknadu, rekao je Buršić.

Dodao je da, uz grobna mjesta, potencijalni ponuditelji moraju obratiti pozornost na obnovu i zaštitu, pa se tako na pojedinim grobnicama mora sačuvati izvorni oblik, održavati u postojećem stanju, održavati zelenilo, sačuvati nadgrobna obilježja, očistiti obelisk, obnoviti ograda, poravnati ivičnjake, nova imena dodavati na posebne ploče i slično, iako na nekima i ne postoje smjernice za obnovu i zaštitu.

Razgled moguć i danas

Grobna mjesta mogu se pogledati već danas, od 9 do 11 sati, a ostale informacije mogu se dobiti na broj telefona 542-877 od 13 do 15 sati. Popis dokumentacije koja se mora predati i tekst oglasa nalazi se i na Gradskom groblju, odnosno na internet stranicama društva. Uglavnom, pravo na podnošenje zahtjeva imaju građani s prebivalištem u Puli, a pisane ponude dostavljaju se osobno ili putem pošte preporučeno u omotnicama s naznakom "Ne otvaraj - ponuda za dodjelu grobnog mjesta" uz dodatak rednog broja grobnog mjesta s tabele oglasa na adresu Monte Giro d.o.o. za pogrebne usluge Pula, Kumičićeva 22. Rok za podnošenje ponude je 27 dana, zaključno sa 7. studenim. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter