Daily Show: Trevor Noah umjesto Jona Stewarta

Trevor Noah u Daily Showu
Trevor Noah u Daily Showu

"Nikad nisam sanjao da ću imati dvije stvari - zahod u kući i posao voditelja Daily showa," započeo je Daily showa u ponedjeljak navečer Trevor Noah, koji je preuzeo vođenje toga vrlo gledanog i cijenjenog showa od Jona Stewarta.

Stewartov odlazak u mirovinu bio je svojevrsni šok za ljubitelje ove emisije koja se na satiričan način bavila američkom, ponajprije političkom, scenom i svakodnevicom i to napadajući i krećući s pozicija malo lijevo od centra. Noah se zahvalio Stewartu što je vjerovao u njega i prepustio mjesto mladiću iz Južnoafričke republike, što je neke i začudilo s obzirom da je u Daily showu bilo prokušanih i poznatih lica za koje se očekivalo da zamjene Stewarta. Noah je ipak u prvoj emisiji samouvjereno objavio da nastavlja "rat sranju" koji je započeo Stewart.

Intervju s Kevinom Hartom

U prvoj epizodi pozabavio se Noah ostavkom predsjednika američkog Kongresa Johna Boehnera, a na pitanje upućeno "starijem dopisniku iz Kongresa" Jordanu Klepperu o Boehnerovom nasljedniku prilično jasne aluzije su opet otišle na račun promjene u vodstvu Daily showa. Kao gost pojavio se komičar Kevin Hart s kojim je Trevor napravio intervju. Intervjui su u pravilu bila najslabija Stewartova točka, osim ako bi pričao s nekim političarom, a Noah je ovdje prepustio sugovorniku da bude glavni i zabavlja publiku u studiju i gledatelje.

Intervjui uvijek izgledaju kao najlakši dio novinarske forme, iako to nisu, što dobro zna još jedan majstor satire Stephen Colbert koji se izdvojio iz Stewartovog jata i koji je prije nekoliko tjedana preuzeo vođenje Late showa od Davida Lettermana. Dok Noahova prva emisija sakuplja podijeljene kritike, stari i iskusni lisac Colbert izgleda da se odlično snašao u novoj ulozi. Do sada je već ugostio Donalda Trumpa, potpredsjednika SAD-a Joea Bidena i druge poznate face, no dobio je košaricu od Hillary Clinton.

Colbert je ipak majstor televizijskog intervjua, da se o njegovom satiričkom umijeću niti ne govori. Noaha pak čeka trnoviti put s obzirom da neki, poput portala Deadline, njegov nastup nazivaju "uglavnom neuvredljivim" i ali i isto tako "jednoličnim", dok drugi ipak hvale prilično bezbolan prelazak u novu ulogu i ističu da se Noah bolje snalazi kao voditelj emisije nego kao dopisnik.

Očekivane usporedbe

Voditeljsku stolicu 31-godišnji Noah je preuzeo od jednog od najvećih majstora televizijske satire koji je ovu emisiju vodio skoro 17 godina i tek treba vidjeti hoće li i koliko se usuditi izaći iz sjene velikog učitelja koji uživa u mirovini. Sasvim je logično očekivati da će novi voditelj vremenom dodati nešto svoje no isto tako je logično da će se usporedbe sa Stewartom još jako, jako dugo nametati. Štofa će pak Noah i ekipa scenarista koja i dalje stoji iza Daily showa imati napretek s obzirom na to da Amerikanci za nešto više od 13  mjeseci izlaze na birališta da bi odabrali nasljednika ili nasljednicu predsjedniku Obami. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter