Daglas Koraca: Novih 500 radnih mjesta za Umag

Roberta Lakošeljac, Daglas Koraca i Slaven Paić (T. KOCIJANČIĆ)
Roberta Lakošeljac, Daglas Koraca i Slaven Paić (T. KOCIJANČIĆ)

Za otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta u poslovnoj zoni Ungarija treba investirati 16 milijuna kuna u infrastrukturu, što bi se sufinanciralo iz fondova ministarstava. To će otvoriti proizvodne i uslužne pogone s najmanje 500 novih radnih mjesta.

Ustvrdio je to danas kandidat za umaškog gradonačelnika iz IDS-a Daglas Koraca predstavljajući svoj izborni program zajedno s kandidatima za dogradonačelnike Robertom Lakošeljac i Slavenom Paićem.

- Da bismo potaknuli razvoj gospodarstva povećat ćemo poticajna sredstva za najmanje 30 posto kroz programe edukacije i osposobljavanja poduzetnika. Oslobodit ćemo dio javnih davanja za cjelogodišnje poslovanje u sezonski orijentiranim djelatnostima i za novo zapošljavanje. Projekt izgradnje poduzetničkog inkubatora postoji od 2007. i leži u nečijoj ladici, a kanimo ga realizirati uz pomoć namjenskih fondova u Ungariji za proizvodno-uslužne djelatnosti, dok bi za nove, informatičke tehnologije bio u postojećoj, nekorištenoj gradskoj zgradi, objasnio je Koraca.

Paić je spomenuo izgradnju novog biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, jer postojeći koristi zastarjelu tehnologiju. Pročišćena voda koristit će se za potrebe industrije i poljoprivrede. Naveo je da će sanirati stari deponij u Donjem Picudu i izgraditi građevinsko odlagalište kojeg sada nema, ustrojiti kvalitetan sustav recikliranja otpada i pokrenuti izgradnju obilaznice od Petrovije do ceste za Sv. Mariju na Krasu, čime će se riješiti prometni kaos u gradu ljeti i ukloniti tranzitni i putnički promet iz Kolodvorske ulice.

Spomenuo je i ustrojavanje kataloga malih komunalnih potreba, koji će se izrađivati na prijedlog mjesnih odbora. Pratit će se prioriteti i dinamika njihovih rješavanja.

- Restrukturiranjem i racionalizacijom proračunskih troškova moguće je smanjiti cijenu vrtića i produženog boravka u školama te povećati kapacitete u vrtićima i jaslicama u Umagu i okolnim naseljima. Odmah ćemo pokrenuti proceduru stavljanja Doma umirovljenika u funkciju, što do sad nije napravljeno, poput osnivanja ustanove i imenovanja privremenog ravnatelja, i uvesti dodatak na mirovine ispod kritične razine. Također, povećat ćemo za 15-ak posto proračunska sredstva za socijalno najugroženije, nanizala je Lakošeljac. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter