Dačić: Zbog Kosova ćemo lobirati u islamskim zemljama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je u Beogradu da će idućeg tjedna biti definirani svi novi prijedlozi i primjedbe o platformi za Kosovo te je ocijenio da Srbija hitno treba poslati lobiste u velike islamske zemlje koje nisu priznale Kosovo da bi se izbjegle situacije kao kad je kosovsku neovisnost priznao Pakistan. 

Dačić je u programu komercijalne postaje TV Prva rekao da će se za platformu uzeti u obzir sugestije i zamjerke nakon prošlotjednih razgovora s oporbenim čelnicima, predstavnicima kosovskih Srba i unutar vladajuće koalicije. 

Dačićevo stajalište je da Srbija ne smije doći u situaciju da ne može ni naprijed, ni nazad, već se mora kretati naprijed.

Također, naglašava da su pitanja Kosova i Europske unije povezana i ne idu jedno bez drugog.

- Srbija može donijeti odluku i da ne ulazi u EU, samo moramo biti svjesni posljedica te odluke, a one su takve da će narod nakon šest mjeseci reći: "Slušajte, od ovog nema ništa, dajte nešto drugo". Zato moramo definirati realističnu i ostvarivu politiku, istaknuo je Dačić.

Srbijanski je premijer rekao da on osobno nema dilema i ako bi se postavilo pitanje izbora - ili Kosovo ili EU - rekao bi, kao i većina građana Srbije - Kosovo.

- Međutim, ako sada kažemo: nećemo u EU, nego hoćemo Kosovo, mi tako nećemo vratiti Kosovo, rekao je Dačić.

Premijer Srbije istodobno je sugerirao da Beograd pod hitno mora poslati emisare u zemlje koje još nisu priznale Kosovo, a poglavito u velike islamske države.

Podsjećajući da je Pakistan nedavno priznao neovisnost Kosova, Dačić je u programu TV Prve ustvrdio da Srbija može imati teške posljedice ako to učini i Egipat.

- Ne znam jesmo li svjesni da smo u izgubljenoj situaciji, Pakistan je priznao neovisnost Kosova, bavi li se netko kod nas državama koje nisu priznale neovisnost?, pitao je srbijanski premijer sugerirajući da se mora posvetiti pažnja i tome.

Naveo je primjer male otočne države u Oceaniji Fidži, koji je nedavno priznala kosovsku neovisnost samo zato što su predstavnici prištinskih vlasti išli tamo i lobirali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter