Dačić: Vrijeme za dogovor s Kosovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da je vrijeme za povijesni dogovor Beograda i Prištine, a za naredni tjedan navijestio pripremu platforme za pregovore u koju bi se osim političkog vrha Srbije trebala uključiti i oporba.

Dačić je, gostujući u subotnjoj emisiji vijesti beogradske Televizije B92, naglasio kako je "cilj Srbije postizanje trajnog, održivog rješenja i popuštanje u odnosima s Prištinom" i istaknuo da mu je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u petak potvrdila "da su razgovori statusno neutralni".

Dačić je istaknuo da pristankom na razgovor s premijerom Kosova Hashimom Thacijem ne znači da priznaju Kosovo.

Dačić se u petak u uredu Catherine Ashton u Bruxellesu sastao s Thacijem, što je izazvalo oprečne reakcije u Bogradu - od odobravanja u redovima proeuropski orijetirane oporbe i eurooptimista do osuda u taborima konzervativnih i nacionalističkih oporbenih stranaka i ekstremističkih udruga.

 "Razmišljamo o konačnom rješenju. Vrijeme je za povijesni dogovor. Interes Srbije je da se razgovara bez pritisaka sa strane, jer da smo ranije razgovarali, možda bi već i riješili neke probleme", rekao je srbijanski premijer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter