Dačić: Veliki problemi u dijalogu s Kosovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u srijedu da su u dijalogu s Kosovom na vidiku veliki problemi i da se nikakav novi dogovor niti sporazum još ne naziru, te stoga u ovom času nema o čemu podnijeti izviješće parlamentu o dosadašnjem tijeku dijaloga.  

Dačić je, kako izvješćuju srbijanski mediji, izjavio kako "postoji dubok i težak problem" i optužio Kosovo da ni na što ne pristaje.

"Nema dogovora jer prištinska strana ne prihvaća i ne želi razgovarati da zajednica (srpskih općina na Kosovu) ima ikakav instrument vlasti", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Austrije i Mađarske.

Rezolucijom i platformom o rjješavanju problema Kosova, što ih je srbijanski državni vrh državni usvojio u siječnju, Dačić je obvezan izvijestiti parlament o tjeku pregovora, ali je on istaknuo da će to učiniti "kad se bude imalo o čemu govoriti".

Po njegovim riječima, predstavnici Kosova misle da će Srbija prihvatiti sve samo da dobije datum pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Mi ovo ne radimo zbog datuma već hoćemo riješiti problem kompromisom", naglasio je Dačić, ocijenivši da bi datum o pregovorima s EU trebalo "ostaviti po strani, iako bi bilo dobro da ga dobijemo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter