Dačić: Srbija će štititi nacionalne interese

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da će Beograd dati punu potporu inicijativi za raspravu o Haaškom tribunalu u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u travnju iduće godine i iskoristiti sve raspoložive mehanizme za zaštitu državnih interesa, ali da se zbog presuda u Haagu neće izolirati, prenosi beogradski tisak.

- Srbija zbog haaške nepravde neće podizati Berlinski zid, ali ćemo činiti sve što je u našoj moći i iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. To danas nije nimalo lako, jer se Srbiji danas sve smije raditi, ocijenio je Dačić u intervjuu Večernjim novostima.

- Idućih mjeseci, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN-a da oštro i kritički govore o radu Tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen.

Da smo bogatiji, bili bismo i ekonomski i politički jači, ponosniji i vjerojatno nam se ne bi dogodila ovakva sramna presuda Haaškog tribunala. Zato je i jedan o najvažnijih ciljeva vlade koju vodim da Srbiju ekonomski dignemo na noge. Tako ćemo biti i politički utjecajniji, rekao je srbijanski premijer.

Dačić je naveo da u slučaju oslobađanja hrvatskih generala nije riječ o uspjehu Hrvatske, već o onima koji su pomogli da se izvede akcija "Oluja" i koji imaju interes da svi akteri budu proglašeni nevinima.

- U slučaju oslobađanja Ante Gotovine i Mladena Markača ne govorimo o uspjehu Hrvatske, već o njezinom "velikom bratu", koji je i pomogao da se izvrši "Oluja" i koji ima interes da svi akteri budu proglašeni nevinima. Svi smo mi danas u kući "velikog brata", samo je on nekom malo rođeniji, ocjena je predsjednika vlade Srbije.

Najavio je da Srbija neće sjediti skrštenih ruku.

- Razmotrit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da vidimo što se sve može napraviti. Ne treba se busati u nacionalističke grudi, već sada treba odigrati hladno i mudre glave. Svakako nećemo sjediti skrštenih ruku. Ako ništa drugo, moramo poduprijeti naše građane koji su pokrenuli razne tužbe širom svijeta protiv Hrvatske, a u vezi s akcijom "Oluja", rekao je premijer Srbije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter