Dačić prekida pregovore s Prištinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Ivica Dačić prekinut će sudjelovanje u pregovorima s Prištinom jer su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na teritorij Kosova, izvijestio je u srijedu beogradski list Politika na svojoj web-stranici.

Kako doznaje list, Dačić će o svojoj odluci u četvrtak pismeno izvijestiti visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku polistiku i sigurnost Catherine Ashton.

Dačić je za Politiku rekao da se postavlja pitanje svrhovitosti njegovog sudjelovanja u dijalogu ako Priština ostane pri svojoj odluci. "Ako ja kao potpisnik bruxelleskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga poduprli i radili na njegovoj primjeni, ne možemo na Kosovo otići i pozvati Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrhovitosti mog daljeg sudjelovanja u dijalogu", rekao je Dačić, koji je planirao posjeti Štrpce, ali su ga kosovske vlasti izvijestile da posjet nije odobren, navodi Politika.

Kako je izvijestila dopisnica B92 iz Prištine, kosovska vlada odbila je dozvoliti premijeru Dačiću da u petak posjeti Štrpce, općinu na jugu Kosova, jednu od većinski naseljenih Srbima.

Dačić je u petak 4. listopada namjeravao u Štrpcima nazočiti početku izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. studenog, a prema navodima B92, s Dačićem je u Štrpce trebao putovati i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin, a cilj tog posjeta bio je da potaknu Srbe na što masovnije sudjelovanje na izborima.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi izjavio je da od četvrtka, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. studenog nijednom dužnosniku Srbije neće biti dopušten dolazak na Kosovo.

Za B92 je u vladi Srbije u srijedu rečeno da odluka Prištine da Dačiću zabrani odlazak na Kosovo predstavlja brutalno kršenje bruxelleskog sporazuma i da će u pismu Ashton navesti da bi to moglo dovesti do prekida pregovora Beograda s Prištinom.

Lokalne izbore na Kosovu za 3. studenog zakazala je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i oni su dio sporazuma Beograda i Prištine postignutog pod pokroviteljstvom EU-a 19. travnja. Vlada Srbije podupire jedinstvenu listu Građanska inicijativa Srpska. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter