Dačić: Ovakva Srbija ne može u Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Srbijanski premijer i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocijenio je u petak da Srbija neće moći ući u Europsku uniju bez sustavnih promjena.

"Srbija je pred vratima Europe, ali ovakva u tu Europu sigurno neće ući, bez obzira što smo mnogo uradili i postigli povijesne pomake i dogovore i što smo nakon mnogo godina prva vlada koja je postigla konkretne rezultate. Sve to neće biti dovoljno", rekao je Dačić na sjednici Središnjeg odbora SPS-a.

Ukoliko se žele promjene, upozorio je, "moramo mijenjati i nas same i čitav sustav kako bi Srbija išla naprijed".

"Za što bolju budućnost svi se moramo promijeniti - ne zato što mislimo da smo bili loši ili zato što smatramo da smo najbolji, nego zato što samo promijenjena Srbija može imati budućnost", istaknuo je premijer Srbije i predsjednik SPS-a.

On je, prma izvješćima beogradskih elektroničkih medija, kao najvažnije državne ciljeve istaknuo ulazak u EU i pregovore sa Unijom uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa kosovskih Srba, smanjenje stope nezaposlenosti, ekonomski razvoj i povećanje inozemnih ulaganja u Srbiju.

Predsjedništvo SPS ranije je jednoglasno poduprlo odluku premijera Dačića da socijalisti za rekonstruiranu vladu Srbije izaberu nove ministre saobraćaja i obrazovanja i prihvatilo Dačićev prijedlog da ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić i njegovi Ujedinjeni regioni Srbije (URS) više ne budu dio srbijanske izvršne vlasti.

Dačić je u utorak, u završnici konzultacija i pregovora o rekonstrukciji vlade Srbije, priopćio da za trećeg koalicijskog partnera - Dinkića, te kadrove URS-a, nema mjesta u vladi, a tu su odluku poduprli i vicepremijer i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vućić te šef države Tomislav Nikoliić, koji je pozvao vladu i SNS da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme, ocijenivši da za izbore "uvijek ima vremena" i da "bilo koji ministar i bilo koja stranke ne mogu biti važniji od interesa države".

Iz srbijanske vlade odlazi najmanje osmero ministara, a konačni bi se sastav vlade trebao znati nakon 20. kolovoza, najavio je Vučić, čija je stranka vodeća u vladajućoj koaliciji s Dačićevom SPS i strankama koje okupljaju socijalisti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter