Đaci OŠ Stoja Slovencima predstavili "Zeleni pjat"

(V. BEGIĆ)
(V. BEGIĆ)

Učenici OŠ Heroja Janeza Hribarja iz Staroga trga pri Ložu po treći put su bili gosti OŠ Stoja iz Pule, u sklopu međunarodnog projekta "Upoznajmo se - Brodovi prijateljstva" koji se uspješno održava već treću godinu za redom.

Ovogodišnja tema je "Ljekovito bilje i njegovo korištenje u svakodnevnom životu i zdravoj prehrani".

Prilikom našeg današnjeg posjeta školi, ravnateljica Zdenka Perović te voditeljica projekta iz te pulske škole Saša Bertanjoli-Marku i Simona Lunka iz gostujuće škole, kazale su da u Puli boravi 19 učenika iz ove slovenske škole plus četiri nastavnika te dva odgojitelja koji u jutarnjim satima sudjeluju u aktivnostima Dječjeg vrtića Monte Zaro, a u poslijepodnevnim satima u onima OŠ Stoja.

Danas je gostima iz Slovenije predstavljen projekt "Zeleni pjat", koji učenici ove škole provode u suradnji sa Zelenom Istrom.

Rudija Pavličević, stručna suradnica na projektima u Zelenoj Istri, rekla je da je ovaj projekt aplicirala na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za školsku godinu 2013./14. te dobila sredstva za njegovu realizaciju. Projekt se provodi i u suradnji s udrugom Istarski eko-proizvod.

- U projektu je sudjelovalo 15 učenika osmih razreda OŠ Stoja, koji su istraživali ljekovito bilje Istre te učili o njegovoj upotrebi. Sve je to rezultiralo kreiranjem knjige koju su osmislili, napisali, ali i ilustrirali učenici ove škole. Knjiga je osmišljena kao e-knjiga, ali i kao tiskano izdanje, kazala je Pavličević.

O važnosti projekta govorile su i profesorica hrvatskog jezika Tiziana Benčić te profesorica povijesti Sonja Bančić, koje su taj projekt ostvarile s učenicima iz novinarske skupine te onima iz dodatne grupe iz povijesti.

Djeca su s velikim oduševljenjem govorila o ovom projektu, o samoniklom bilju, o tome kako su tražila recepte, pitala svoje bake, pisala recepte na dijalektu. Svojim su kolegama iz Slovenije mali Puljani pokazali kako se rade pojedina jela sa salvijom, metvicom, lavandom i drugo. (V. BEGIĆ)

Prijem u Komunalnoj palači

Pulski i slovenski đaci danas su bili i na prijemu u Komunalnoj palači.

- Naš brod uspješno plovi na obje strane. Prošle godine tema projekta je bila "Jezici nas spajaju". Ovogodišnji će projekt trajati do 17. svibnja i djeca će u tom periodu sudjelovati u nastavi, raznim radionicama, a upoznat će se i sa znamenitostima grada, rekla je ravnateljica OŠ Stoja Zdenka Perović.

Učenici i roditelji na završni će izlet otići na Brijune. Perović je istaknula da je projekt vrlo važan za obje škole, ne samo zbog znanja, već i zbog druženja i prijateljstva. Isto je spomenula i Simona Lunka iz slovenske škole, izražavajući nadu da će se projekt nastaviti.

Nakon razmjene darova, među kojima je bila knjižica "Istarski zeleni pjat" koju će učenici gosti ponijeti kućama te isprobati kuhati navedena jela, đaci su podijelili svoja iskustva o projektu. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter