Dachau: Ukradena vrata s natpisom "Arbeit macht frei"

(Reuters/Arhiva)
(Reuters/Arhiva)

Nepoznate osobe ukrale su vrata od kovanog željeza s natpisom "Arbeit macht frei" s bivšeg nacističkog koncentracijskog logora Dachau blizu Muenchena, objavila je policija u nedjelju.

Krađa primijećena u nedjelju ujutro vjerojatno je izvedena u noći sa subote na nedjelju, navodi bavarska policija u priopćenju. Počinitelji su odnijeli povijesna vrata visoka dva i široka jedan metar. Upućen je poziv svjedocima da se jave.

Predsjednik Zaklade povijesnih mjesta Bavarske i konzervativni zastupnik (CSU) Karl Freller je rekao da se radi o "sramnom djelu", prenijela je njemačka agecnija dpa. Dachau nema sustav nadzora, ali ga 24 sata dnevno čuvaju agenti sigurnosti, a krađa je izvedena između dviju smjena.

U prosincu 2009. natpis "Arbeit macht frei" je ukraden s ulaza u koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Začetnik krađe, bivši neonacistički vođa Anders Hoegstroem, u prosincu 2010. osuđen je na dvije godine i 8 mjeseci zatvora. Natpis je pronađen rastavljen u tri dijela, a 2011. je popravljen. (H) 


Podijeli: Facebook Twiter