Da uštedi, MVP troši 660.000 na telefone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potrošit ce više od 660 tisuca kuna na telefonske centrale i aparate da bi ubuduce - uštedjelo na telefonskim racunima.

Radi opremanja deset diplomatsko-konzularnih predstavništava, ministarstvo je ovih dana raspisalo natjecaj za novi sustav za koji procjenjuju da ce ih stajati 662.601 kunu. S obzirom na to da na Zrinjevcu znaju koje im tocno centrale i aparati trebaju, ali i iz sigurnosnih razloga, natjecaj nije otvoren svima, nego su na njega pozvane cetiri tvrtke.

Namjera im je povezati sva diplomatsko-konzularna predstavništva u svijetu - a ima ih više od sto - u jedinstvenu telekomunikacijsku mrežu. Da bi u tome uspjeli, tvrde, moraju osigurati da telefonske centrale podržavaju nove tehnologije, pa je nužno zastarjele centrale, stare izmedu osam i deset godina, zamijeniti novima.

Dosad su u jedinstveni telekomunikacijski sustav povezali 40 lokacija, cime su omoguceni besplatni telefonski pozivi izmedu centrale na Zrinjevcu, veleposlanstava i konzulata u inozemstvu te ostalih tijela državne uprave.

Rashodi za telefon, poštu i prijevoz u prošloj godini smanjeni su vec za oko 8,8 milijuna kuna. Djelatnicima ministarstva dozvoljeno je da na službenom mobitelu potroše do 400 kuna, a prekoracenje tog iznosa nadoknaduju iz vlastitog džepa.

Troškovi mobitela ograniceni su i djelatnicima u inozemstvu. Veleposlanicima i konzulima, ovisno o zemlji u kojoj se nalaze, troškovi smiju iznositi od 120 do 150 eura, a ostalim djelatnicima od 200 do 400 kuna, ovisno o diplomatskom rangu i potrebama posla koji obavljaju.


Podijeli: Facebook Twiter