Da tradicija uckarskog kraja ne padne u zaborav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prijevoju Poklon, na spoju Istarske i Primorsko goranske županije, u nedjelju od 10 do 20 sati održat ce se peti Uckarski sajam kojim Javna ustanova Park prirode Ucka, petu godinu za redom, predstavlja kulturnu i etnološku baštinu kroz izvornu gastronomsku ponudu, tradicijsku hranu i pice, stare zanate, glazbu i obicaje te proizvode i djelatnosti.

- Podsjetimo se i ove godine na Uckarskom sajmu dobrih stvari koje nudi naša tradicija i ne dajmo da padnu u zaborav, porucila je ravnateljica Javne ustanove Suzi Petricic na konferenciji za novinare.

Tijekom nedjeljnog sajma mali proizvodaci predstavit ce raznovrsne domace proizvode, a posjetitelji ce moci razgledati prezentaciju izrade pletenih košara, tradicionalnu obradu vune, loncarenje po starinski, starinsku kovacnicu, etno izložbu Lovranštine, autohtone istarske instrumente, izložbu gljiva Ucke i Cicarije.

Medu sajamskim zanimljivostima je i tor s autohtonim životinjama. Na Ucku dolaze gosti iz Marije Bistrice s izradom drvenih tradicijskih djecjih igracaka koji su pod zaštitom UNESCO-a.

- Pozvali smo i kolege iz nacionalnih parkova i parkova prirode da na zajednickom štandu prezentiraju zašticene prirodne ljepote Hrvatske, rekla je Petricic. U 12 sati zapocinju edukativna predavanja. Seriju otvara Josip Kusak predavanjem "Vuk - biologija, stanje u Hrvatskoj i njegova pojava na Ucki", slijedi Tomo Vinšcak "Bogovi naše pretkršcanske starine"  te Duje Lisicic "Umjetnost zavodenja u životinjskom svijetu".

Od 13 sati u kulturno zabavnom programu nastupaju mažoretkinje Grada Opatije, Ženska klapa Volosko, Kumpanija Kosirici Tinjan, Trio Šaltin iz Buja, Šajeta i Anelidi. Voditelj programa je Robert Ferlin. JU Park prirode Ucka sajam organizira pod pokroviteljstvom Istarske i Primorsko goranske županije te Grada Opatije, a medu medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. (G. CALIC ŠVERKO)


Uredena planinarska staza Poklon - Vojak

Posjetitelji Uckarskog sajma moci ce do Vojaka doci uredenom  planinarskom stazom Poklon-Vojak. Staza je ocišcena od raslinja i granja, a na pojedinim mjestima proširena. Obnovljene su markacije, postavljena nova gazišta, uredeni prijelazi preko prometnice te obnovljene kamene stepenice koje su bile u lošem i derutnom stanju.

Uredeno je i odmorište kraj izvora "Topol" gdje su postavljene klupice. Za uredenje staze angažirano je planinarsko društvo Knezgrad u cijim je radnim akcijama znalo sudjelovati i do 40 planinara.

Poklon – Vojak, najposjecenija planinarska staza Parka prirode Ucka, izgradena je, odnosno trasirana u drugoj polovici 19. stoljeca s pocetkom razvoja turizma u Opatiji kada je uspon na Ucku predstavljao jedan od omiljenih izleta. Za izgradnju staze zaslužni su clanovi Austrijskog turistickog kluba koji su izgradili i kulu na Vojaku.


Podijeli: Facebook Twiter