Da Terri Istriani, ne marini u uvali Pozioi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon poduže i napete rasprave i pred gradanima naselja Moele koji su ispunili vijecnicu, umaški su gradski vijecnici jednoglasno omogucili realizaciju turistickog projekta Terra Istriana na Kravljem rtu, ali istovremeno zaustavili izgradnju marine u uvali Pozioi.

Naime, prihvatili su pod a) izmjene i dopune Prostornog plana Grada Umaga koje su pokrenute zbog te investicije, ali u istoj tocki dnevnog reda, pod b), bila je odluka o odgodi provedbe dijela zahvata planiranih izmjenama tog PP-a. Glasalo se to u paketu prema traženju gradonacelnika Vilija Bassanesea, nakon dvije pauze za predstavnike stranaka, jer je IDS tražio da se o tome glasa odvojeno - posebno za izmjene PP-a i posebno za ovu drugu odluku o odgodi, kojom se zaustavlja do daljnjeg izdavanja akata o gradenju za marinu, trajektno pristanište Fiandara i ribarsku luku u tom zaljevu.

Time je prihvacena inicijativa Mjesnog odbora Moela i gradonacelnika za izmjenom PP-a Istarske županije na nacin da se ne omoguci izgradnja marine, odnosno da se za nju iznade alternativna lokacija izvan zaljeva. To su stanovnici Moele zatražili peticijom pocetkom ove godine, a zbog toga su i prisustvovali na sjednici. Tijekom rasprave bilo je s njihove strane upadica, cak i uvreda na racun vijecnika Danielea Fattora koji je tražio odvojeno glasanje, a za vrijeme pauze došlo je do komešanja u predvorju vijecnice, srecom ne i do incidenta.

U svakom slucaju, takvim ishodom glasanja investitoru, Tvornici cementa Umag, otvoren je put prema gradnji hotela, vila i ugostiteljskih i ostalih sadržaja u naselju kapaciteta 2.270 postelja, za što se sada pokrece izrada Urbanistickog plana uredenja "Terra Istriana", dok bi za marinu trebali izmijeniti svoje planove.

Svemu tome prethodila je žucna diskusija pred napetom publikom, tijekom koje je sindako objasnio da su kroz takvu odluku, podijeljenu u dvije tocke, htjeli osigurati u isto vrijeme zadovoljavanje dviju strana - da se ne zaustavi za grad veliki i znacajni projekt Terra Istriana i zabrana izdavanja akata za izgradnju marine do konacne izmjene Županijskog plana koji ce o ovome donijeti konacnu odluku. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter