Da se ozbiljnije postupalo s nesvrstanima…

U prvom planu dr. Tvrtko Jakovina, iza njega povjesničar dr. Hrvoje Klasić (Danilo MEMEDOVIĆ)
U prvom planu dr. Tvrtko Jakovina, iza njega povjesničar dr. Hrvoje Klasić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ne bez zanimljivih osvrta na aktualne događaje na međunarodnoj političkoj sceni, predavanjem istaknutog hrvatskog povjesničara dr. Tvrtka Jakovine o Pokretu nesvrstanih koji je koncem 80-ih, premda zamišljen kao poluga jačanja jugoslavenskog vanjskopolitičkog položaja, nadjačan i razgrađen raspadom Jugoslavije i krajem Hladnog rata - jučer je na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma počeo trodnevni 2. međunarodni znanstveni skup "Socijalizam na klupi", koji je okupio čak 130 znanstvenika iz 18 zemalja, sa središnjom temom "Socijalizam: izgradnja i razgradnja". Cilj je povezati socijalistička i postsocijalistička iskustva u Europi, i to na 70. obljetnicu uspostave socijalističke Jugoslavije i 25. obljetnicu prvih višestranačkih izbora u jugoslavenskim republikama koje su potom postale neovisne države.

Interes za socijalizam ne jenjava

Pozdravljajući uvodno sudionike u ime organizatora, pulskog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS), dr. Boris Koroman je kazao da interes za socijalizam ne jenjava, štoviše pojačava se; sve je više doktoranata koji se prihvaćaju teme socijalizma, a taj interes, dodao je, vjerojatno govori i o prijeporima sadašnjosti.

- Nesvrstani su zagovarali ekonomski razvoj 'trećeg svijeta', razvoj Juga. Da se možda tada ozbiljnije postupalo, danas ne bi imali izbjegličke valove koje nepovratno mijenjaju svijet u kojem živimo, naglasio je. Čini mu se nedopustivim da se ozbiljno i brižljivo građene politike nipodoštavaju. "Sve smo odbacili", kazao je dr. Tvrtko Jakovina u svom izlaganju. On je ustvrdio da je Jugoslavija imala koristi od Hladnog rata, no u naknadnoj sadržajnoj raspravi s publikom, nije se složio s tezom jednog sudionika da je poseban položaj Jugoslavije kao miljenika uzrokovao njen raspad.

U glavama hladnoratovski igrači

- Od 70-ih do sredine 80-ih nije se znalo preći iz tadašnjeg dosegnutog, prije svega ekonomskog stupnja u viši stupanj, rekao je Jakovina. Predsjednici republičkih vlada nisu dorasli tadašnjim okolnostima, a diplomati su, pak, u glavama ostali hladnoratovski igrači. Kad se usporede ondašnji govori diplomata i unutarnji procesi u zemlji, imate dojam da je riječ o dvije države, kazao je dr. Jakovina.

Zaključno, sve vanjske inicijative (Pokret nesvrstanih, Pentagonala, Balkanska konferencija 1989., Radna zajednica Alpe-Jadran) bitno su nadjačali ubrzani unutarnji procesi raspada zemlje. Jakovina se također nije složio s tezom da je Radna zajednica Alpe Jadran potkopavala Jugoslaviju, odvlačeći Hrvatsku i Sloveniju, jer bi logikom članica, njome bila odvajana Sjeverna od Južne Italije, kao i Bavarska od ostatka Njemačke. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter