Da se nikad ne zaboravi Srebrenica

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima, u subotu je u pulskom Kinu Valli u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre održana komemoracija pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi Srebrenica" u znak sjećanja na sve 8.732 stradale žrtve tog bosansko-hercegovačkog gradića.

Cilj organizatora bio je i ovim prigodnim programom što bolje sagledati razmjere počinjenog genocida i odaslati snažno upozorenje da se više nikad i nigdje, nešto slično ne dogodi. Bila je to ujedno i prilika da se još jednom oda počast svim žrtvama genocida i izrazi duboko suosjećanje s patnjama njihovih obitelji. Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić rekao je da se ovim činom i Zajednica Bošnjaka u Istri željela odati počast svim stradalim i nevinim žrtvama te odaslati jasnu poruku kako se ovakvi zločini više nikada i nigdje ne smiju ponoviti.

Zavalio je pritom europskom zastupniku Ivanu Jakovčiću koji je inicirao donošenje Rezolucije o Srebrenici u Europskom parlamentu, komentirajući pak i odluku Ujedinjenih naroda, rekavši pritom da je ona zapravo odraz aktualne politike na međunarodnoj sceni. U prepunoj dvorani, prisutnima se obratio i europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je zajedno s klubom zastupnika Alde grupe inicirao donošenje Rezolucije o Srebrenici, a koja je izglasana na 20.obljetnicu tragedije.

On je pak poručio kako je i nakon jučerašnjeg dana, još jasnije da je takva jedna Rezolucija bila neophodna. -Sve ono što se dogodilo u Srebrenici i sve ono što treba biti budućnost BiH ali i čitavog zapadnog Balkana, zabilježeno je u toj Rezoluciji. Žalim što Ujedinjeni narodi to nisu uspjeli izglasati, međutim drago mi je što je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo odluku o proglašavanju jučerašnjeg dana Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, što je također na tragu Rezolucije.

Želim osuditi jučerašnji događaj koji je dogodio u Srebrenici kada je premijer Srbije napadnut. To je za svaku osudu, jer premijer je pokazao dostojanstvo i solidarnost što je došao, a jasno je da iza takvih napada stoje osobe koje i dalje žele ratove i sukobe na Balkanu, kazao je Jakovčić. Naglasio je da BiH ima europsku perspektivu te da će sve učiniti da se u toj zemlji bolje živi. -Trebamo okrenuti novu stranicu budućnosti jer nove generacije imaju pravo živjeti u miru i prosperitetu, a ne u mržnji i sukobima, poručio je Jakovčić dodajući da je Istra zasigurno jedinstvena u cijelom svijetu po poštivanju različitosti.

U emotivnim govoru, poštovanje prema žrtvama izrazio je i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je rekao kako mu je teško govoriti jer "više od osam tisuća ubijenih je kao da netko potpuno iskorijeni jedan gradić veličine Pazina". -Trebamo odati počast svim žrtvama koje su zvjerski ubijene ali i svima onima koji su ostali, u nadi da se takav čin više neće ponoviti, kazao je Torbica. Glavni imam istarski efendija Esad Jukan u nekoliko je navrata naglasio kako se još jednom potvrdilo da je Ivan Jakovčić iskreni prijatelj Bošnjaka ali i svih nacionalnih manjina, naglasivši da će pokrenuti inicijativu da se trg pored Islamske zajednice u Puli nazove Trgom žrtava Srebrenice. -U nadi da će Grad prihvatiti jedna takav prijedlog, očekujem da bi iduće godine sjećanje na ovu tragediju mogli obilježiti upravo s tog mjesta.

Bio bi to simbol potpore svim majkama Srebrenice, kazao je efendija i dodao: -Niti jedan narod, nikada više ne smije doživjeti genocid koji se dogodio u Srebrenici i tome ćemo učiti svoju djecu, ne da se osvete, nego da se takav zločin više nikada ne ponovi, rekao je efendija Jukan poručivši da je svakom razumnom čovjeku jasno da se u Srebrenici dogodio genocid. U nastavku je prikazana i projekcija dokumentarnog filma "Deleko je Tuzla" autora Avde Huseinovića. Film je snimljen povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici i prvi je dokumentarac koji obrađuje ratnu tematiku u srednjem Podrinju od 1992. do 1995. godine. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter