Da sam bio pokvaren, bilo bi 3:0 za nas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su se Bad Blue Boysi zasitili pjesmica o Zdravku Mamicu, a bodrenje igraca u modrim dresovima postalo im je monotono, polovicom nastavka prve cetvrtfinalne utakmice Kupa Hrvatske odigrane u subotu na "Drosini", pronašli su si novu zanimaciju. Kao uvod poslužilo im je bacanje nekoliko baklji na travnjak, da bi potom zapocelo rasisticko vrijedanje ponajboljeg igraca u domacim redovima, Kamerunca Henrija Bellea.

Tražio je Belle zaštitu i od suca Ante Vucemilovica Šimunovica iz Osijeka, no "hukanje" nije prestajalo i 12 minuta prije kraja Igor Pamic odlucio je poštedjeti svog igraca daljnjih neugodnosti te ga je povukao s travnjaka.

- Htio sam tu utakmicu završiti onako kako treba, na sportski nacin. Mogao sam biti pokvaren i pustiti Bellea na terenu, nakon cega bi sudac, da se "hukanje" nastavilo, bio primoran prekinuti utakmicu i bilo bi 3:0 za nas, jer se zna ciji su navijaci izazvali prekid i koji se klub zbog toga treba kazniti. Time bismo mi dobili velike šanse za prolazak u polufinale Kupa, ali u tom sam trenutku htio spasiti svog igraca, ali i nogomet, pa sam zato tako postupio. Kako je Belle u tim trenucima jako dobro izgledao i bio opasan, ispalo je da sam tim potezom prvenstveno oštetio sebe i svoj klub, svjestan je Pamic.

Nakon Rijeke dvaput i Osijeka jednom, Henri Belle je prvi put otkad brani boje Istre 1961 doživio da ga vrijedaju na "Drosini". Zasigurno mu nije bilo lako, kao što nije bilo lako ni njegovim suigracima i treneru slušati izljeve primitivizma Dinamovih navijaca.

- Nije nam ovo prvi takav slucaj i ja sam Bellea doslovno zamolio da bude jaci od takvih ljudi, da misli na sebe i svoj klub. To nema veze sa sportom, to je stvar necije kulture i ja to ne prihvacam, ali strah me je da ce takvih stvari, na žalost, biti i u buducnosti, naglasio je Pamic.

Bez obzira bio na terenu "svemocni" Dinamo ili neka druga momcad koja nema status zašticenog "lickog medvjeda", svako rasisticko vrijedanje mora se najstrože kazniti, jer izgleda da je to jedini nacin da pripadnici svih rasa opet na ovim prostorima mogu uživati igrajuci nogomet. (Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter