Da ne pozabimo ca nas je nekad hranilo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika gužva koja je vladala ove nedjelje u Svetvincentu dokaz je sve vece popularnosti Mrkata istrijanskega dela, smotre starih zanata i suvenira, koja je organizirana po šesti put. Izlagacima iz Istre i Primorja pridružile su se i zanatlije iz Koprivnice koji su u ponudi imali prakticne drvene predmete i igracke, pa cak i male drvene maceve kakve pamtimo iz nekih davnih dana.

Osim toga, gosti su nam na placu donijeli i starinski vrtuljak na kojem se umjesto u sjedalicama možete smjestiti u velike košare, što je izazvalo veliku pažnju mališana od kojih su se neki i poželjeli zavrtjeti u ovoj neobicnoj spravi.

Bili bimo gladni da ni bilo tega žrnova
Istrani su vec tradicionalno na sajmu predstavili mnoštvo raznolikih suvenira, ukrasnih i uporabnih predmeta izradenih od kamena, razlicitih vrsta drva i pecene gline. Zanimljivo je da se s nekadašnjih manjih predmeta poput privjesaka za kljuceve, naušnica, prstena i drugog nakita drvo masline pocelo sve više upotrebljavati i za vece predmete, pa su se sada vec mogle kupiti i cijele zdjele izradene od masline, stalci za boce, držaci ubrusa i drugo. Primijetili smo da su posjetitelji iz Italije najveci interes pokazivali za istarsko vino koje je ove godine na Mrkatu ponudio Serdo Bile iz Bicici, ali i za domace maslinovo ulje koje se moglo dobiti po 80 kuna za litru.

Dok su neki tek razgledavali šaroliku ponudu koja se našla na štandovima, vecina njih iskoristila je priliku da po nižim sajmenim cijenama kupi domacu tjesteninu Klare Maric iz Kanfanara. Osim mirisa koji su se širili iz gradske lože, u kojoj su se ravioli, pljukanci i fuži pripremali s nekoliko vrsta umaka po cijeni od 25 kuna za porciju, u blizini je zazubice izazivao i pogled na stol tete Milke Folo iz Foli.

- To sve ca vidite na stolu je domace, sve to smo ucinili ja i moja fameja. Slobodno provajte kruh, ti je pravi domaci, mamila nas je teta Milka. Osim kruha, na njenom su se stolu našle kroštule, cukerancici, makovnjaca i orahnjaca, ali i domaci pekmezi s mješavinom jabuka i divljeg šumskog voca.

Za stolovima uvijek prisutnih kovaca razgledavali su se katalozi s kovanim ogradama i kapijama, a djeca su za to vrijeme zainteresirano zurila u starog kovaca koji je pred njima izradivao rankun. Na ulazu u kaštel Grimani svoje su mjesto našle dvije predilje odjevene u narodne nošnje koje su takoder bile raspoložene mališanima pokazati kako se nekad prela vuna koja se koristila za pletenje. A kako se nekada mljelo žito i kukuruz za potrebe domacinstva, demonstrirao nam je Tone Božac iz Feštini.

- Ovo van je bija kako kucni mlin, i bilo hi je cuda u svaken selu. Ljudi su hi hitili u škovace ili su se razbili, ma ja nis stija da se hiti, jer san se vajka domišlja kako je moja pokojna baba govorila da bi bili cuda put gladni da ni bilo tega žrnova, kaže Božac koji inace u slobodno vrijeme u drvetu izraduje drvene lutke u narodnim nošnjama, tovare i krave, ali i koševe, popularne istarske sprte koje su nekad služile da bi se njima krave hranile, a danas su tek ukrasi i nosaci vaza s cvijecem.

Smokvenjak kako bukaleta
Na mnogim su se stolovima našli i radovi istarskih i primorskih slobodnih umjetnika koji su svojom kreativnošcu izradili prekrasne ženske torbe, primorske poneštrice, cipelice, potkove, ružice i druge ukrasne predmete od terakote, drvena glagoljaška slova i lutkice koje, osim kao ukras, služe i kao okviri za slike, a nije nedostajalo niti unikatnog staklenog nakita i predivnih slika pejzaža. Zahvaljujuci zlatarnici "Claudia zlato" na savicentskom su se Mrkatu vec u ponudi našle i replike buzetskih naušnica koje su zbog visoke cijene za sada samo plijenile veliki interes ljepšeg spola.

Razni pcelinji proizvodi, etericna ulja i proizvodi od lavande uvijek imaju dobru produ, a iznenadili smo se vidjevši smokvenjake u nevjerojatnim velicinama i oblicima, primjerice u obliku bukalete ili kažuna, što nije moglo proci nezamijeceno pred budnim okom posjetitelja.

Sajam starih zanata bio je zacinjen i folklornim nastupima KUD-ova Svetvincenat, Vinice i Stjepana Žiža iz Rovinjskog Sela u poslijepodnevnim satima, dok su vecernji sati bili rezervirani za nastup klape Teranke.


Podijeli: Facebook Twiter