Day-Lewis najizgledniji kandidat za Oscara

Daniel Day-Lewis ima glavnu ulogu u filmu 'Lincoln' Stevena Spielberga (arhiva)
Daniel Day-Lewis ima glavnu ulogu u filmu 'Lincoln' Stevena Spielberga (arhiva)

Britanski glumac Daniel Day-Lewis mogao bi ući u povijest Hollywooda osvoji li, kako se očekuje, svojeg trećeg Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu. Podsjetimo, svečana će se dodjela održati 24. veljače u Los Angelesu.

Day-Lewis (55) je za ulogu 16. predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna u biografskoj ratnoj drami Stevena Spielberga "Lincoln" već odnio sve vodeće nagrade ove sezone, a najizgledniji je kandidat i za prestižnu nagradu britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti BAFTA za najboljeg glumca.

Reutersovo ispitivanje, u kojemu je sudjelovalo 909 Amerikanaca, pokazalo je da 21 posto njih smatra da Day-Lewis zaslužuje Oscara, dok je njih 26 posto uvjereno da će ga sigurno i osvojiti.

Konkurenti su mu Hugh Jackman, koji je na drugome mjestu Reutersova ispitivanja s ulogom u glazbenom filmu "Jadnici", zatim Bradley Cooper s ulogom u romantičnoj drami "U dobru i u zlu", Joaquin Phoenix, kojemu je nominaciju donijela uloga u drami "Master", te Denzel Washington, s ulogom pilota alkoholičara u filmu "Let".

Osvoji li Day-Lewis Oscara, bit će prvi koji je ga je dobio čak tri puta, nakon što mu je tu nagradu 1990. donijela uloga kvadriplegičnog irskog umjetnika Christyja Browna u filmu "Moje lijevo stopalo" te 2008. uloga pohlepnog naftaša Daniela Plainviewa u povijesnoj drami "Bit će krvi".

Sam Day-Lewis, koji svoje uloge iznimno pažljivo bira te se u proteklih 20 godina pojavio u tek desetak filmskih uloga - Spielberg ga je tek iz trećega pokušaja uspio nagovoriti da se prihvati naslovne uloge u "Lincolnu" - ne uzima ništa zdravo za gotovo. "Članovi Akademije obožavaju iznenađenja, tako da je doista najgora stvar imati neka očekivanja", kazao je glumac nakon dodjele nagrada Screen Actors Guild za koje glasuju glumci, na kojoj je prošli tjedan u Los Angelesu odnio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter