Da kupim samo jedan udžbenik već sam uštedjela


U subotu tijekom prijepodneva na igralištu Gimnazije bilo je vrlo živo. Tamo je, naime, organizirana razmjena i prodaja rabljenih školskih udžbenika za osnovne i srednje škole. No, kako smo imali priliku vidjeti, uglavnom su se nudili udžbenici za Gimnaziju.

Najtraženija matematika

- Najtraženija je matematika, onda odmah ode, jer te udžbenike svi traže. Nudimo udžbenike za prvi i drugi razred srednje, a cijene su barem upola jeftinije od one po kojoj se udžbenici prodaju u knjižarama. Recimo dvije knjige iz matematike prodale smo za 40 kuna, a u knjižarama je svaka po sto kuna, rekle su nam Sara i Dorina, pulske Gimnazijalke koje su sada krenule u treći razred.

Kažu nam da su došle odmah ujutro, ali u početku nije bilo puno zainteresiranih. No, kako je jutro odmicalo, knjige su se počele prodavati. Osim matematike, interesa je bilo i za one iz povijesti i hrvatskog jezika te biologije.

Karla, koju zatičemo kako slaže svoju ponudu udžbenika na stepenište igralište, kaže nam da je maturirala ove godine i sada će krenuti na fakultet pa joj udžbenici koje si je sačuvala za pripremanje mature više ne trebaju.

- Većinu udžbenika iz srednje škole sam već prodala prošlih godina, ali ove sam si sačuvala jer su mi trebali za polaganje mature. Sada mi više ni oni ne trebaju pa, da ne stoje i skupljaju prašinu, nudim ih po stvarno dobrim cijenama. Najskuplji je bio Geografski atlas, u pola cijene, ali on je, na moje iznenađenje, prvi i prodan. Međutim, stvarno je bio nov jer ga nisam uopće koristila pa mi je drago da će nekome služiti. Druge udžbenike, koji su u nešto lošijem stanju zbog korištenja, dodatno snižavam pa se nadam da ću ih sve i uspjeti prodati. I da, matematiku svi traže, ali ja je nemam, rekla nam je Karla.

Iako su u potragu za knjigama dolazili mahom učenici, bilo je i roditelja koji su s popisom u rukama kružili po igralištu i gledali što se nudi. Tako nam je jedna mama rekla da nije našla ništa jer je njen sin u Tehničkoj školi pa udžbenici nisu isti, što joj je žao, jer je željela skinuti jedan problem s vrata – ali nije išlo! Druga nam je mama rekla da za svog sina prodaje udžbenike, a on je u međuvremenu krenuo u potragu za onima koji njemu trebaju jer dosad nije kupio ništa.

Odličan način uštede

- Jedna knjiga za njega košta barem sto kuna. Ovdje se nude po 20 kuna. Dakle, da kupim samo jedan udžbenik već sam itekako na dobitku. Nadam se da će si naći nešto. Žao mi je samo da se svi pulski srednjoškolci nisu bolje dogovorili pa da svi dođu sa svojim knjigama koje im ne trebaju, jer ovo je stvarno odličan način kako iskoristiti dobre udžbenike, a pritom još i uštedjeti novac, rezimirala je ova mama. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter