Da je po pravilu Hrvatska ne bi mogla u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i kandidat te stranke na predstojecim izborima za predsjednika Srbije Tomislav Nikolic izjavio je u nedjelju da je odnos Hrvatske prema protjeranim Srbima i njihovoj imovini u Hrvatskoj prepreka suradnji Srbije i Hrvatske te da, kada bi Europska unija (EU) radila strogo po pravilima, Hrvatska ne bi mogla postati clanicom EU dok ne riješi to pitanje.

"Ja nikome ne bih zamjerio ako kaže da Hrvatska treba rješiti pitanje Srba, posebice srpske imovine, i o tome sam cesto u Bruxellesu razgovarao. Koji je razlog bio da EU podigne Hrvatsku na tom putu dvije ili tri stepenice iznad nas, ne znam", kazao je Nikolic gostujuci na beogradskoj tv postaji "Prva srpska TV".

Nikolic je ustrdio kako Hrvatska to pitanje nije regulirala i da "kada bi EU strogo po pravilima rješavala, Hrvatska ne bi mogla biti punopravni clan EU dok to ne riješi".

Dodao je kako je to kamen spoticanja u odnosima izmedu Srbije i Hrvatske te da on osobno nema nijedan drugi problem sa Hrvatskom.

"Niti sam podrijetlom iz Hrvatske, niti pamtim šta se dogadalo prije pet, 10, 50, 100 godina, niti na to imam pravo kao onaj tko racuna da ce biti predsjednik države, ali zaista, ono što nas sprjecava da suradujemo to je taj odnos Hrvatske prema Srbima koji su protjerani, vjerojatno se nikada nece vratiti, ali im se ne dozvoljava ni da koriste svoju imovinu", zakljucio je Nikolic.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, Nikolic je glavni konkurent na izborima za predsjednika Srbije donedavnom srbijanskom predsjedniku i sadašnjem predsjednickom kandidatu vladajuce Demokratske stranke (DS) Borisu Tadicu. Predpostavlja se da ce Nikolic i Tadic uci u drugi krug predsjednickih izbora.

Nikolicev SNS, takoder po istraživanjima javnog mnijenja, je vodeca oporbena stranka a zajedno sa koalicijom koju predvodi navodi se kao glavni konkurent na parlamentarnim izborima Tadicevom DS-u i koaliciji okupljenoj oko te stranke.

SNS je nastao potkraj listopada 2008. od nekadašnjih clanova Srpske radikalne stranke (SRS) koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Nikolica nakon njegova sukoba s celnikom radikala Vojislavom Šešeljem. U Srbiji su za 6. svibnja zakazani predsjednicki, parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.


Podijeli: Facebook Twiter