Da je metla lepeza…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetna cakula s onima koji su na poslu izloženi nemilosrdnom šibanju suncevih zraka skoro da je djelotvornija od klima-uredaja. U hip se rasfreškate kad vam netko iz prve ruke isprica kako je to rintati na otvorenom dok živa šiša psihološku granicu od 30 stupnjeva Celzija, a prognosticari tek najavljuju ovosezonski toplotni udar.

- Do 10 sati da se još nekako raditi bez prestanka, ali kasnije ga, brate, upece ne znaš otkud više - odozdol s betona ili odozgor s neba. Molimo za malo kiše ili barem oblake, prica nam pometacica Šadija Ajdarpašic iz Raše, koja radnoj temperaturi odolijeva na trgu u starom Labinu, tom njenom solariju.

- Što cete, takva su vam to zanimanja: mi vam dodemo negdje izmedu gradevinaraca, kojima je ljeti najteže, i naplatnicara parkinga, koji se barem toliko ne krecu. A bogme se, mlateci tom metlom, i u najdebljoj hladovini više puta preznojiš. Nije to baš jednostavno kako se nekima cini: treba održavati toliku površinu, ima da padneš od iscrpljenosti, dodaje Šadija.

E, da, nije metla lepeza, premda bi je lahkodelci lako mogli u nju prenamijeniti. Samo je zarotiraš.

Šihta pometaca ljeti, baš zbog vrucina, pocinje ranije, vec u 5 sati, a završava u podne. Osim prilagodene satnice, njihovi su zaštitni faktori kapa i - puno tekucine.

- Popijem najmanje tri litre vode u smjeni. Evo, opet sam žedna, a nije ni 9 sati. Ovo su najtopliji dani. Isto nas ceka i u kolovozu, no sve vec nekako, 'ajde, izguramo. Olakšavaju li gradani posao pazeci na cistocu ulica?

- Vecina njih ipak dosta brine o okolišu. Nocu su, medutim, mladi opušteniji pa se ujutro nade svega i svaceg. Ne znaš odakle bi poceo. Nakon fešti bude katastrofa. Notorni problem drevnog Labina su i zapišane javne površine.

- Ma, pišaju svuda, najviše uz stepenište ispod velikog parkirališta te u pasažu kod ulaza na trg. Neodgovorni su i vlasnici pasa, koji svojim ljubimcima dopuštaju da obavljaju nuždu u pješackim prolazima, zakljucuje naša sugovornica.


Podijeli: Facebook Twiter