Da ili ne kanabisu u medicini?

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Legalizacija medicinske marihuane u Hrvatskoj dobra je stvar, jer se tako može suzbiti ilegalno tržište. Ipak, marihuana je danas u pretjeranom fokusu javnosti, priča o njenoj ljekovitosti popularizira je preko mjere, a to guraju lobiji koji su na gubitku zbog zabrane pušenja.
Kako se ipak radi o drogi koja može imati ozbiljne posljedice,  ne bi bilo dobro da se poveća njena  dostupnost – upozorava Slavko Sakoman, član Povjerenstva Ministarstva zdravlja za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe.  

Hrvatske su vlasti, smatra Sakoman, postupile dobro kad su odlučile regulirati konzumaciju medicinske marihuane. Ova će biljka naći svoje mjesto u medicini, kao i morfij i kodein, ne u liječenju pacijenata, ali u ublažavanju simptoma i patnji teških bolesnika. 

– Moramo osigurati da lijekovi s THC-om budu legalno dostupni građanima, da ova biljka dođe na listu 3 opojnih tvari, zajedno s apaurinima i xanaxom, i da se koristi po istim standardima kao u Europskoj uniji.

Vjerujem da će se stvoriti prostor za proizvodnju marihuane u Hrvatskoj, i da će se osigurati ono za čim idu i druge europske države,  da imamo kompletan lanac od primarne proizvodnje, do distribucije tvari za legalnu upotrebu – ističe Sakoman. 

 Tako će se, kaže, izbjeći situacije poput jedne kojoj je sam svjedočio, da je teško bolestan pacijent nakon uzimanja medicinske marihuane s crnog tržišta postao potpuno dezorijentiran, počeo padati, halucinirati... U laboratoriju je utvrđeno da je mala doza, koju je platio po cijeni od 3.000 kuna, puna THC-a.

  Dok zagovornici legalizacije marihuane ističu samo njene dobrobiti, Sakoman upozorava da se ipak radi o sredstvu ovisnosti. Adiktivnost marihuane ili njena sposobnost da razvije ovisnost nije visoka, slična je kao kod alkohola, a niža nego kod cigareta. Oko devet posto vikend-konzumenata, navodi, razvit će ovisnost o marihuani kroz dvije do tri godine. Međutim, konzumenti marihuane imaju šest puta veći rizik od shizofrenije, razvoja psihoze i drugih psiholoških poremećaja. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter