Da ga nisam ubila, on bi ubio mene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vjencali smo se u kolovozu 2001. godine, a vec tri mjeseca kasnije primijetila sam da Sami zna biti agresivan i da je sklon alkoholu. Devet mjeseci kasnije, kada sam bila u šestom mjesecu trudnoce, Sami me pretukao jer sam posjetila svoga strica s kojim se on nije slagao", izjavila je u svjedocenju Valentina Gecaj (34) optužena da je 27. listopada 2009. ubila supruga Samija (45) udarivši ga više puta kamenom u glavu.

Pred sudskim vijecem pulskog Županijskog suda kojim predsjeda sudac Zdravko Garic optužena je ispricala da su nakon rodenja prvog djeteta otišli u Švicarsku, ali je i tamo bilo problema, pa se nakon tri godine braka preselila s djetetom kod roditelja.

- Jedno poslijepodne Sami je nazvao i pitao može li doci po sina jer mu želi pokazati avione. Otišli su i satima se nije javljao. Sin je tada imao dvije i pol godine i još sam ga dojila, a on me zvao i govorio mi kakva sam ja to majka, cujem li kako dijete place, kako mogu sina ostaviti gladnoga... Sutradan smo se našli kod njegovog rodaka da bismo razgovarali. Stavio je pištolj na stol i rekao mi da to nije za mene nego za mog oca. Zbog straha sam mu se vratila, a maltretiranje se nastavilo. Trpjela sam svašta.

Nakon što je Sami izašao iz švicarskog zatvora obitelj se preselila u Hrvatsku. Gecajevi su tada bili podstanari u selu Garbini.

- Sami je svaki dan izlazio i opijao se. Moji roditelji i Samijev brat slali su nam novac, ali on bi sav novac popio. Najveci problemi poceli su kad nam je moj tata kupio kucu u Kašteliru kako bi nas zbrinuo jer smo vec imali troje djece. Suprug je inzistirao na tome da ju tata prepiše na moje ime kako moja sestra jednoga dana ne bi imala pravo na dio kuce. Bili smo bez posla i bez novaca, nismo imali što jesti, a on je svaku vecer izlazio i pio, vracao se kuci i tukao me. Maltretirao je mene i najstarije dijete, drugo dvoje nije dirao jer ih je valjda volio... Dva tjedna prije ubojstva njegov brat je došao po njega da zajedno odu na Kosovo. Sami je rekao da se tamo ide odmoriti. Ostavio me na dva tjedna s troje djece i 700 kuna i još je zahtijevao da ga zovem svaki dan.

- Sutradan su stigli u Kaštelir oko 14 ili 15 sati. Sami je pozdravio djecu, a pokraj mene je prošao kao da me nema. Pitala sam njegovog brata Halita zna li zašto se suprug tako ponaša, a on je kazao da se ne želi miješati... Sami je izišao. Vratio se pijan oko 18 ili 19 sati, vikao pitajuci me gdje su novci, tukao me i bacao po podu, pitao me na koga trošim, govorio mi da imam ljubavnika i da ce mi pokazati. To je maltretiranje trajalo do dva u noci kada smo konacno legli i zaspali. Ujutro sam najstarije dijete odvezla u školu. Sami i djeca su vec bili budni. Sami je bio bos i u gacama, a djeca su bila odjevena. Kada sam se vratila kuci djece nije bilo jer ih je Sami odveo u susjedstvo. Zakljucao je vrata kuce i poceo s udarcima. Sjeli smo, ja na dvosjed, a on s moje lijeve strane na trosjed. Pred nama je bio mali stolic. Rekao je da mi je to zadnja prilika da priznam tko mi je ljubavnik. Govorila sam mu da nemam ljubavnika i da za to, pored posla i troje djece, nemam vremena. Udarao me po trbuhu i zbog toga sam dva ili tri puta išla u toalet povracati. Kada sam se treci put vratila, na stolu sam vidjela neki smotuljak, nešto umotano u rucnik. Tek kasnije sam shvatila da je unutra bio kamen.

Rekao mi je da pogledam na sat: "Imaš dvije minute da priznaš tko je taj ili cu te toliko unakaziti da te ni ljubavnik ni vlastiti otac nece prepoznati." U tih par minuta djeca ili netko drugi je pokušao otvoriti vrata. Cuo se zvuk spuštanja kvake i Sami se nagnuo pogledavajuci prema vratima. Zgrabila sam smotuljak sa stola i udarila ga u glavu, ne znam koliko puta, ispricala je Valentina Gecaj koja je odgovarajuci na daljnja pitanja kazala da je moguce da je supruga više puta udarila u glavu, ali da se ne sjeca tocno što je bilo nakon prvog udarca.

Pretpostavila je da je krv s poda gdje se Sami srušio s trosjeda obrisala spužvicama i krpama za sude, a onda ga odvukla u ostavu.

- Nisam željela da djeca vide bilo što od toga. Znam da sam provjeravala je li Sami živ. Nisam ga željela ubiti. Nazvala sam oca u Švicarsku i rekla da mi je žao, ali da nisam ja njega ubila, ubio bi on mene... Bila sam u afektu i strahu, ne znam što sam tocno radila nakon udarca. Nakon što su djeca ušla u kucu mislim da sam bacila kamen negdje vani. Ne sjecam se kakav je bio rucnik u koji je bio umotan, ne sjecam se ni policije, ni privodenja, ni lijecnickog pregleda...

Sud je odredio da se dopune vještacenja patologa, ali i psihijatra, jer je optužena kazala da je na dan ubojstva popila tabletu Helexa, lijek koji joj je propisala lijecnica. Sudenje ce biti nastavljeno sredinom ožujka. (M. KOŠTA)

IZVJEŠTAJ U CIJELOSTI PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter