Da financijskoj, ne politickoj autonomiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naš stav je jasan, zalažemo se za financijsku autonomiju Istre, za cist racun i dugu ljubav, a ne želimo politicku autonomiju te odbacujemo separatizam i autonomaštvo, kazao je predsjednik Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije Tomislav Ravnic na sjednici predsjedništva SUABA-e u Spomen domu na kojoj se razgovaralo o stavu antifašista Istre prema istarskoj autonomiji.

Ravnic je dodao da politicka autonomija ne bi prošla u Istri, cega je aktualna vlast svjesna, pa to ni ne traži. Josip Žmak je kazao da "smo se 1943. opredijelili za prikljucenje Hrvatskoj, a ne za autonomiju", stoga predlaže upotrebu rijeci decentralizacija, s cime se složio Martin Matoševic porucivši: "Tražimo da se Hrvatska decentralizira, ništa drugo." Miljenko Bencic je kazao da je za to što se traži puno preciznije upotrebljavati rijec samouprava, a Josip Slokovic je ustvrdio da je vladajuci IDS odavno raskrstio s ljudima separatistickih tendencija. ?ani Levak iz poreckog UAB-a pak smatra da socijalne slobode nema bez politicke pa, prema njemu, autonomija nema nikakav negativni prizvuk. No, zajednicki je zakljuceno: da financijskoj, ne politickoj autonomiji.

Ravnic je ponovio da ce SABA Hrvatske ili istarska SUABA tužiti državu ako se u roku od dva mjeseca u Hrvatskom saboru ne pokrene rasprava o provedbi deklaracije o antifašizmu, a najavio je osnivanje omladinske antifašisticke sekcije SABA-e u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter