D. Načinović: Slikovnica o Grožnjanu, gradu umjetnika

Slikovnica Daniela Načinovića na temu Grožnjana
Slikovnica Daniela Načinovića na temu Grožnjana

"Grožnjan - šarena čitanka iz Grada umjetnika" naslov je nove knjige pjesnika, književnika, prevoditelja, kantautora, novinara i publicista Daniela Načinovića koja je netom objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje.

Načinovićev tečan i zanimljiv, poučan i razigrani tekst prate sugestivne ilustracije Tee Paškov Vukojević, urednik je Zlatan Varelija, a izdanje je grafički vrlo uspješno oblikovao David Ivić.

Djelo na jednostavan, razigrani način djeci predstavlja Grožnjan, oslikavajući i tekstualno te slikom njegove karakteristike i osebujnosti, predstavivši ga kao pravi biser istarskog sjevera te kao sasvim poseban grad umjetnika.

Slikovnica ima i didaktičku komponentu, pitanja ispod pričica koje su poticaj za daljnje razmišljanje i proučavanje osobitosti ovoga kraja, kao i za interaktivan rad u školskim i izvanškolskim aktivnostima. Počinje bajkom "Tajna zakopane violine", vrlo poetskom i nadahnutom. Potom je tu kraća crtica koja objašnjava kako ćemo stići do Grožnjana te objašnjenje koja se sve sela i zaseoci nalaze u blizini Grožnjana.

Ne izostaje, dakako, niti hommage Grožnjanu, gradu umjetnika, te objašnjenje o funkciji i značaju istarskih glazbala, kao i pojmova jazz, solisti, ansambl i orkestar. Tu je i priča o grožnjanskom zvoniku.

Korekturu knjige odradila je Vesna Kiseljak Varelija, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter