CVU Batana: 150 godina rovinjske fotografije

Ermano Bančić, Maja Briski, Mladen Boljkovac i William Uljanić na otvaranju izložbe (A. POKRAJAC)
Ermano Bančić, Maja Briski, Mladen Boljkovac i William Uljanić na otvaranju izložbe (A. POKRAJAC)

Izložbom autora koji su obilježili novo razdoblje rada rovinjskog Centra vizualnih umjetnosti Batana i promocijom kalendara za iduću godinu, obilježeno je 150 godina rovinjske fotografije. Maja Briški, kustosica Photo art galerije Batana, na otvaranju je rekla da je izložba presjek recentne produkcije CVU-a posljednje četiri godine mandata aktualnog vodstva udruge.

Petnaestak najaktivnijih fotografa predstavljeno je pojedinačnim radovima, dijelovima fotografskih ciklusa, tema i serijala, od kojih su neki posebno rađeni za ovu prigodu. Kontinuiranom video projekcijom za trajanja izložbe predstavljaju se radovi svih fotografa koji su izlagali na samostalnim i skupnim izložbama.

Od najnovijih radova iz fundusa CVU-a Batana izloženi su radovi Dragana Borčića (Zimski triptih), Majde Jašarević (Motivi graška i drvene građe), Ane Travizzi (Snjegovite planine i planinari), Vlade Bjelajca (Pun mjesec i nebeski letač), Ivana Onsruda (Bikeri u zraku) i Lucija Vidotta (Venecijanski Art Biennale). Tu su nadalje putopisni zapis Silene Košara, pejsažne kompozicije Mladena Boljkovca, izbor iz ciklusa "Mjesta bez zvuka" Dušana Grpca, fotografije napuštenog labinskog rudnika Dalibora Talajića i novi ciklus Zaneta Paulina. Izloženi su i radovi dvije obiteljske autorske grupe - Ermana i Kristijana Bančića te Lucije, Martine, Irene i Gordana Ukića.

O 150 godine rovinjske fotografije govorio je predsjednik CVU-a Batana Mladen Boljkovac. Podsjetio je da rovinjska fotografska zbivanja imaju početak još negdje 1860. godine, u isto vrijeme kada se fotografija pojavila u europskim metropolama. Iz tog razdoblja u zadarskom Povijesnom muzeju sačuvani su radovi Luigija Caenazza. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kada su postojala dva fotoateljea (Ceregato, Chiurco) nastajale su razglednice s pitoresknim vedutama grada i prizorima iz svakodnevnog života.

Prvi rovinjski fotoklub osnovala je 1951. grupa entuzijasta u današnjem Domu kulture. Nakon što su dom 1962. preuzele tadašnje političke i sindikalne strukture klub je ostao bez prostora i ugasio djelovanje. Tek 1982. godine, sada već brojnija grupa fotografa, osnovala je klub u okviru Narodne tehnike u sadašnjim prostorima na Trgu brodogradilišta.

Novi zamah klubu je 90-ih godina prošlog stoljeća dao umjetnički fotograf Virgilio Giuricin. Veći dio prostora kluba, preimenovanog u CVU Batana, transformirao je u jednu od najpoznatijih hrvatskih fotogalerija. Osmislio je projekt Mundial Fotofestivala kao svjetskog salona umjetničke fotografije, na kojem su sudjelovali autori iz čitavog svijeta. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter