Čvrsta suradnja triju općina iz triju država na Krasu

Poučna staza ljekovitog bilja uređena je uz staru cestu Vodice - Dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Poučna staza ljekovitog bilja uređena je uz staru cestu Vodice - Dane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Načelnici triju zbratimljenih općina u tri susjedne države - Lanišća u Hrvatskoj, Hrpelje-Kozina u Sloveniji i Dolina-San Dorligo della Valle u Italiji - Neven Mikac, Saša Likavec Svetelšek i Sandy Klun rukovali su se na samoj graničnoj crti između Hrvatske i Slovenije te time simbolično otvorili manifestaciju Dan otvorene granice Vodice - Golac na Ćićariji.

Suradnja između općina Hrpelje-Kozina i Dolina-San Dorligo della Valle uspostavljena je prije 34 godine, prije pet im se pridružila i laniška općina, a prije dvije godine sve tri općine koje se protežu na području Krasa, hrvatskog, slovenskog i talijanskog, potpisale su povelju o bratimljenju i još više učvrstile suradnju. Načelnica općine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek istaknula je da zajednički pripremaju različite projekte za bolju kvalitetu življenja na pograničnom području.

Sandy Klun, načelnik općine Dolina-San Dorligo della Valle, istaknuo je da s nestrpljenjem iščekuju dan kada na cesti između Golca i Vodica neće biti rampe jer će Hrvatska ući u Schengenski prostor.

- Plan nam je na fondove EU-a kandidirati infrastrukturne projekte, tako i one u zaštiti okoliša, među njima i obnovu ceste Golac - Vodice, koja je izgrađena 1848. godine te je najstarija cesta koja je iz unutrašnjosti vodila prema Istri, naglasio je Neven Mikac.

U nastavku međudržavne manifestacije koja je počela podizanjem granične rampe na cesti koja spaja Vodice i Golac, u Vodicama je održan kulturnim program, a laniška općina u suradnji s Naturom Histricom otvorila je poučnu stazu ljekovitog bilja na tri kilometra dugoj dionici stare ceste Vodice - Dane. Na stazi je deset velikih edukacijskih tabela s opisima 30 karakterističnih vrsta ljekovitog bilja.

- Ovo je prva edukacijska staza takve vrste u Istri koja obrađuje ljekovito bilje. Područje u okolici Vodica izuzetno je bogato ljekovitim biljem, postoji tradicija njegova korištenja i interes da se ta znanja sačuvaju, istaknuo je Slavko Brana iz Javne ustanove Natura Histrica.

U Znanstveno edukativnom centru Speleo kuća u Vodicama je premijerno prikazan edukativni dokumentarac "ŽIVO! - život voda na kršu". Uvodno su ga, na konferenciji za novinare, predstavili dr. sc. Nadja Zupan Hajna, voditeljica EU projekta ŽIVO!, projektnog partnera ZRC SAZU Instituta za istraživanje krša iz Postojne, te predstavnici vodećeg partnera Istarske županije zajedno s Naturom Histricom.

- Film je snimljen u sklopu projekta "ŽIVO!" s ciljem promocije života na kršu s obje strane granice, istaknuo je Bruno Kostelić iz Istarske županije, kao vodećeg partnera projekta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter