Čvršća veza Buzeta i Općine Stari grad Sarajevo

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

O zajedničkoj suradnji i kandidiranju projekta na fondove EU, prvenstveno u segmentu kulturnog i ruralnog turizma te poduzetništva, razgovarali su gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, predsjednik Gradskog vijeća Damir Sirotić i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić tijekom ovotjednog posjeta Općini Stari Grad Sarajevo, na susretu s načelnikom ove starogradske općine Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjednikom Općinskog vijeća Vedranom Dodikom.

- Razgovarali smo o mogućnostima zajedničkog kandidiranja projekata koji bi se mogli financirati iz EU fondova, pa smo tako zajednički interes našli na području energetske učinkovitosti, promociji poduzetničkih potencijala u jedinicama lokalne samouprave, te promociji i proširenju turističke ponude prvenstveno u kulturnom turizmu, izjavio je Žulić. Također, rekao je, u Sarajevu su jako zainteresirani za dosadašnja buzetska iskustva u realizaciji projekata kako bi se i sami što bolje spremili na novi programski ciklus Europske unije.

Buzećani su posjetili i Ekonomski fakultet u Sarajevu, s kojim je Buzet realizirao projekt Adriatic Health and Vitality Network (AHVN). S prof. dr. Murisem Čičićem, koji je, tada u svojstvu dekana, bio potpisnik AHVN projekta, razgovaralo se o suradnji na temu mogućnosti razvoja i inovacija u poduzetništvu.

Upravo je Ekonomski fakultet u Sarajevu, podsjetimo, bio  vodeći partner AHVN projekta, a partnersku mrežu, uz Buzet, činili su još i Ekonomska regionalna razvojna agencija SERDA (BiH), hotel Tartini iz Pirana, udruga Zdrav poduzetnik iz Kopra i udruga Green home iz Podgorice. Ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta bila je 1.101.476 eura, od čega je Buzetu pripalo 191.486 eura iz predpristupnog programa IPA Adriatic CBC 2007.-2013.

Posjet Matici iseljenika Bosne i Hercegovine bio je prigoda da se s predsjednikom Avdom Hebibom razgovara o položaju Bošnjaka u Istarskoj županiji i Gradu Buzetu. Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić dogovorio je intenzivniju suradnju i povezivanje Matice iseljenika Bosne i Hercegovine s bošnjačkom nacionalnom manjinom u Istri, posebno na kulturnom planu. - Za Dane bošnjačke kulture koji se održavaju u rujnu, Matica je među ostalim obećala organizirati o svom trošku dolazak jednog kulturno-umjetničkog društva ili kazališne družine iz Bosne i Hercegovine u Buzet, najavio je Muratagić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter